hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Saját koxot fejlesztetnek, harmincmillióért

A lebukás veszélyét csökkenti, hogy a csúcsra törők mögött sportorvosok, teamek dolgoznak – írja a doppingolásról szóló interjújában a  NOL.

A lap Dr. Bakanek György doppingszakértőt, a magyar birkózók sportorvosát kérdezte egyebek mellett arról, hogy miért nem buknak le e sajátos gyógyszeripar termékeivel a teszteken az élsportolók.  E beszélgetésből idézünk egy részletet:

- Miben segítenek leginkább a doppingszerek?

- A doppingolás mind korszerűbb, s egyre sokrétűbb. Gyakori az olyan szerek használata, amelyek a vérszállítást, az anyagcserét, a keringést előnyösen befolyásolják. Az atlétikában régen a hormonkészítmények, a szteroidok voltak népszerűek. Az ellenőrök ismerték az anyagokat, s ha rátaláltak a versenyző mintájában, megbüntették. Ma már más dimenzióban zajlik a játék. Vannak magánlaboratóriumok, amelyek egyedi termékeket terveznek a sportolóknak: ezeket az anyagokat nevezik designer-szereknek. A lényeg az, hogy az erre szakosodott szakemberek megváltoztatják az anyag összetételét, így az elemzés nem mutatja ki, mivel az új változat nem szerepel az adatbázisban. Vannak olyan szerek, amelyeket csak a sportoló izomzatából vett mintából lehetne kimutatni.

- Ez azt jelenti, hogy terveztethetünk ismeretlen készítményt, amellyel lényegében nem tudunk lebukni?

- Ha van elég pénzük. Százötvenezer dollár, azaz hozzávetőleg harmincmillió forint lehet a tarifa.

- Ki finanszírozza ezt a doppinggyártást?

- Usain Bolt rajtpénze százötvenezer dollár.

- Azaz a sportolók tartják fönn az üzletágat?

- Igen. Elég sokan képesek megfizetni a csúcsszereket. Megveszik, látják, hogy működik, s újat terveztetnek. A korábbinak alacsonyabb lesz az ára, mások is meg tudják venni, de ők már lebukhatnak, mert addigra az ellenőrök azonosítják a szert.

- Ebből az következik, hogy mindegy, hányszor ellenőrzik a sportolót, ha olyan szere van, amelyet az analízis képtelen kimutatni.

- Így van. A versenyző bátran adhat mintát, elvégre az, amit használ, még nem szerepel a lajstromban.

- Mindig előrébb járnak az új doppingszereket előállító laborok, mint az ellenőrök?

- Igen. Hogy egy példával érzékeltessem: ha sétálok, s szembe jön valaki, aki megtámad, csak visszaütni tudok. Az ellenőrök mindig csak reagálnak az eseményekre. Azonosítanak egy designer-szert, fölteszik a listára, mire a készítők módosítanak az anyagon, s az egész kezdődik elölről – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink