hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Rövidítik a várólistákat

Nagy-Britannia: hároméves terv

Június végén a brit parlament daganatos betegségekkel foglalkozó bizottsága (All Party Parliamentary Group on Cancer) meghallgatásra rendelte Mike Richards professzort, a brit kormány daganatos betegségekkel foglalkozó orvos-biztosát, mivel a képviselők elégedetlenek a hosszú várólisták, illetve az ezek lerövidítéséhez nélkülözhetetlen infrastruktúra hiányosságai miatt.

Nagy-Britanniában 2003 októberében tették közzé a daganatos betegségekkel kapcsolatos, állami finanszírozású tervet, amelyben – hároméves ütemezéssel – eleddig példátlan fejlesztés szerepel. Jelentős, országos gépparkbővítésről (CT, MR, lineáris gyorsítók stb.) van szó, természetesen a hozzá tartozó személyzet betanításával. Hozzá kell tenni: már a terv közzététele előtti eredmények sem voltak mindennaposak, hiszen 1997 és 2003 között a szigetország CT-állománya 200-ról 322-re, MR-berendezéseinek száma 110-ről 207-re növekedett. A lineáris gyorsítók mennyisége ennél ugyan kisebb mértékben, de szintén nőtt (140-ről 191-darabra).

Richards professzor a változatlanul hosszú várólistákat elsősorban azzal magyarázta, hogy a géppark gyors fejlesztésével párhuzamosan nem nőtt arányosan a kiszolgáló személyzet létszáma. Míg az eszközállománynál említett számok a CT esetében 60, az MR esetében pedig közel 90 százalékos növekedést jelentenek, a szakorvosok (onkológusok, palliatív ellátást végző belgyógyászok és sebészek, radiológusok és patológusok) száma mindössze egyharmadával, 3155-ről 4096-ra bővült. A 941 új státus közül 598-at radiológusok és patológusok töltenek be. A professzor szerint az egyik fő cél egy új, speciális szakorvosi ágazat létrehozása, amely vonzó lehetne a fiatal szakorvosjelölteknek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés