hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Rosszindulatú elhízás

Az elhízás szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában még nem teljesen feltárt terület. A menopauza után a számítások szerint a túlsúlyosaknál kialakuló endometriumrák 51 százalékáért tehető felelőssé a megnövekedett testtömeg. Kiemelkedően nagy szerepe van a túlsúlynak a nyelőcsőadenokarcinóma kialakulásában is.

A testtömegindex (BMI) és a rosszindulatú daganatok kapcsolatában – még a nem egyértelműen nőihormon-függő daganatok esetében is – kulcstényező a menopauzális hormonstátus. A „Million Women Study” elemzéséből (BMJ 2007;335:1134) kiderült: a menopauza után előforduló összes daganatos betegség 5 százalékában a túlsúly (BMI>25), 4 százalékában az elhízás (BMI>30) felelős a kialakulásért az Egyesült Királyságban, ahol a nők körülbelül 23 százaléka kövér és 34 százaléka túlsúlyos. E két tényezőt az endometrium és a nyelőcső menopauza után kialakuló adenokarcinómájában találták a legerősebb befolyásoló tényezőnek – évente csak e kétféle daganatból 6000 új beteget regisztrálnak a szigetországban, ebből 4800 páciens betegsége a túlsúly következménye. Az összesen 1,3 millió nő közreműködésével végzett Million Women kohorszvizsgálatban 50–64 éves asszonyokat hívtak emlővizsgálatra Angliában és Skóciában. A vizsgálócentrumokban kitöltött kérdőíven nyilatkozniuk kellett testsúlyukról és magasságukról is. Végül 1,2 millió asszony adatait dolgozták fel. A második kérdőívet a beválogatás után 3 évvel kellett kitölteni. Az átlagos követési idő a rosszindulatú daganatok kialakulásának vizsgálatakor 5,4 év volt, a daganatos mortalitás esetén pedig átlagosan 7 év. A vizsgálat 17 különböző rosszindulatú daganat kialakulását, valamint a rosszindulatú daganat miatt bekövetkező halál és a testtömegindex esetleges összefüggését elemezte. Elemezték ezenkívül a daganatok megoszlását korosztály, lakóhely és szociális helyzet szerint, az első szülés idején betöltött életkor, a dohányzási és alkoholfogyasztási szokások, az aktivitás, a menopauza kezdetétől eltelt idő alapján, valamint aszerint, hogy alkalmaztak-e hormonpótlást a menopauza után. Az életstílus és a szociodemográfiai adatok összevetésekor megállapították: a túlsúlyos és az elhízott csoport alsóbb szociális osztályhoz tartozott, több gyermekük volt, viszont közöttük kevesebb volt a rendszeresen alkoholt fogyasztó, dohányzó, és hormonpótlást is kevesebben alkalmaztak. A követési periódusban 45000 rosszindulatú daganat és emiatt 17 200 haláleset fordult elő. Azok körében, akiknél a menopauza után a testtömegindexet 25 fölöttinek találták, nagyobb számban fordult elő endometriumkarcinóma, nyelőcső-adenokarcinóma, veserák, leukémia, myeloma multiplex, hasnyálmirigyrák, non- Hodgkin-limfóma, petefészekrák és emlőkarcinóma. A menopauza előtt főleg a végbél- és a vastagbéldaganatok gyakorisága állt összefüggésben az emelkedett BMI-vel. A halálesetek száma az előfordulási arányoknak megfelelően alakult. A testtömegindexen kívül a kolorektális, az emlő- és az endometriumdaganatok, valamint a melanoma malignum mutatott szoros összefüggést a menopauzális hormonstátussal.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés