hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

 

Rosszindulatú daganatot okozhatnak a transzzsírok

Az élelmiszeriparban gyakran használt transzzsírok emelik a "rossz" koleszterin vérszintjét, és ezért fokozzák a szívroham kockázatát, de új vizsgálatok szerint a béldaganatok szempontjából is veszélyesek lehetnek. A margaringyártók számára is rossz hírt az American Journal of Epidemiology szakfolyóirat közölte.

A növényi olajokból állítják elő azokat a zsírokat, amelyek nem folynak, jól tárolhatók, a velük készített termékek pedig sokkal hosszabb ideig maradhatnak forgalomban, mint a korábban használatos zsíradékokkal sütött termékek.
A transzzsírok viszont emelik a vér koleszterinszintjét, ezzel növelik koszorúérbetegség és általában az érelmeszesedés kockázatát. Az utóbbi években a kardiológiai betegségek megelőzésének érdekében ezen zsiradékok használatát már csökkentették. Az Egyesült Államokban több város tiltja a transzzsírok használatát a vendéglátóiparban. A tanulmányban, amelyet Lisa C. Vinokoor és munkatársai jegyeznek, a kutatók a rosszindulatú daganatok és a transzzsírok közötti lehetséges összefüggést vizsgálták.
A vizsgálat során 622 olyan személyt kérdeztek ki, akik 2001-2002-ben részletes, eszközös bélvizsgálaton estek át Észak-Karolina egyetemi klinikáin. A munkacsoport feltevése szerint ugyanis a mesterséges zsírok megváltoztathatják a vastagbélben a zsír és az epesavak egészséges arányát, ami hozzájárulhat a rákos eltérések kifejlődéséhez.
A három hónapos vizsgálat során részletesen tanulmányozták a résztvevők étkezési szokásait, kalóriabevitelét, zsírfogyasztását és általános életmódját. A statisztikákból egyértelműen kiderült, hogy a nagyobb mennyiségű transzzsírt fogyasztó személyek vastagbelében kétszer nagyobb eséllyel találtak rákos szövetet vagy a rákot közvetlenül megelőző polipokat.

Dr. Matos Lajos (MTI)


cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink