hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Riasztó tendencia a tengerentúlon

Az Egyesült Államokban az elmúlt esztendőkben exponenciálisan nőtt az orvosok által fizetendő felelősségbiztosítás összege. Arizona egyik kórházában egyik évről a másikra 15 000-ről 57 000 dollárra emelkedett a szülészek biztosítási díja. Nőgyógyászoknál, ortopéd-, illetve idegsebészeknél az évi 150 000 dolláros biztosítási díj sem ritka.

A tendencia a legsúlyosabban azokat az orvosokat érinti, akik az átlagnál nagyobb kockázattal végzik munkájukat. Az égbeszökő díjak miatt sokan idő előtt nyugdíjba vonulnak, szűkítik szolgáltatásaik körét, vagy áttelepülnek olyan államokba, ahol szabályozott a felelősségbiztosítás összege. Kórházak sorra szüntetik meg ügyeleti szolgáltatásukat, számtalan szülész-nőgyógyász nem hajlandó szüléseket levezetni, és a kiemelt kockázattal járó műtéteket rendre elhalasztják. Vagyis végső soron a betegellátás szenved csorbát.

Az USA egészségügyi és szociális minisztériumának 2002-es felmérése szerint az orvosi biztosítások évente 60 és 108 milliárd dollár közötti nagyságrendben növelik meg az egészségügyi ellátás költségeit. Ezáltal az egészségügy amúgy is elégtelen forrásaiból nem a betegek ellátását, a kutatás-fejlesztést és minőségi szolgáltatást, hanem az ügyvédeket fizetik. De a Peres Ügyvédek Szövetsége (American Trial Lawyers Association) rendkívül erős lobby, és eddig sikerült minden komolyabb reformtörekvést állami és szövetségi szinten elfojtania. Pedig a krízis nyilvánvaló.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szalai Anna, New York
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés