hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

ReSzaSz: hozzák előre a második béremelési lépcsőt!

A legkönnyebb, de az egyik legrosszabb megoldásnak tartja a ReSzaSz a fiatal szakorvosok bevételkiesésére felajánlott választási lehetőséget. Jobb megoldást ajánlanak.
 

Köztudott probléma, hogy a béremeléssel és a fiatal szakorvosoknak járó támogatás megszűnésével közel ötszáz kolléga fix bevétele csökkent.  A sajtóból értesültünk, hogy ezen kollégák választhatnak, hogy a támogatásban  vagy a béremelésben kívánnak-e részesülni a jövő novemberi második béremelési lépcsőig. Ezt, bár örülünk, hogy a problémát felsőbb szinteken is elismerték, a legkönnyebb, de egyben az egyik legrosszabb megoldásnak tartjuk a jelen problémára, írja szerkesztősgünkhöz küldött közleményében a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete.  
 
A ReSzaSz álláspontja az érintettek megkérdezése és véleménye alapján a következő:  
 
A 2017 őszére tervezett második béremelési lépcsőt hozzák előre 2017. január 1-re. Ezzel a lépéssel megoldódna a fiatal szakorvosoknak járó támogatás megszűnésével károsultak problémája (100 ezer nettó Ft veszteséget pótolná a béremelés két lépcsője), illetve a rezidensképzés alatt ösztöndíjban és hiányszakmapótlékban egyaránt részesültek (100 ezer nettó Ft és 50 ezer nettó Ft veszteséget pótolná a béremelés két lépcsője) problémája is.  Nem oldaná meg teljesen, de valamelyest rendezné azon sürgősségi szakorvosok helyzetét, akik korábban 200 ezer nettó Ft értékben Gábor Aurél ösztöndíjban részesültek.  
 
Ezen felül legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, hogy a döntéshozó demonstrálná, hogy komolyan gondolja a fiatal szakorvosok és minden egészségügyi dolgozó egységes, tisztességes megbecsülését.  A ReSzaSz a továbbiakban is szeretné a konstruktív érdekképviselet mellett segíteni a döntéshozókat a közös cél, a jól működő nemzeti egészségügy kialakításában, közli a szervezet. 

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink