hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

A ReSzaSz a béremelés utáni bevételcsökkenés korrigálásáról (Frissítve: A jövő héten megvizsgálják!)

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszerevezete (ReSzaSz) örömmel értesült a sajtóból, hogy a béremeléssel bevételkiesést elszenvedő fiatal szakorvosok problémája eljutott a miniszterelnökhöz, aki a fiatal szakorvosoknak járó támogatás megszűnésével kialakult helyzet sürgős és soron kívüli orvoslását kérte az EMMI-től.

A szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint ez is igazolja, hogy munkájuk nem hiábavaló, sokkal inkább hiánypótló.

Két problémát észleltünk, írják.

1. A korábban Fiatal Szakorvos Támogatási Programban (FSZTP) résztvevő kollégák bruttó 151 ezer forintos megszűnő támogatása és a béremelés első lépcsőjének bruttó 107 ezer forintos alapbéremelésének 44 ezer forintos különbözete hátrányosan érinti az említett kollégáinkat.

2. A korábban hiányszakma-pótlékban (H1 kategória +50%) és rezidensi ösztöndíjban (pl. Markusovszky Lajos – nettó 100 000 Ft, Gábor Aurél – nettó 200 000 Ft) egyaránt részesülő, idén szakvizsgázó kollégáink szakvizsgájuk után szintén bevételkiesést tapasztalhatnak, mivel a szakvizsgával járó bevételnövekmény (a H-I kategóriaváltás, illetve a mostani alapbéremelés)  nettó hatása a bevételre kisebb, mint a felsorolt támogatásoké.

A fent említett bevételcsökkenések a garantált bevételt érintik, azokat a mozgóbérek (pl. ügyeleti, készenléti díjak) arányos emelkedése nem kompenzálhatja, tekintettel arra, hogy utóbbiak összege havonta változó, a vállalt éjszakai, hétvégi többletmunka mértékétől függ.

Ahogy korábban többször is, a ReSzaSz ezúton is felajánlja konstruktív segítségét a helyzet mihamarabbi, minden érintett számára megnyugtató rendezésében.

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a  béremelési tárgyalásokban kijelölt érdekvédelmi szervezetek nem tudtak megfelelni a döntéshozók, illetve a képviselt szakmájuk elvárásainak, és a fent említett csoportok problémáit nem vették figyelembe a bértárgyalások során, illetve azóta sem. Amennyiben a kormányzat bizalmat szavaz nekünk, készséggel segítjük a továbbiakban a mindenkori egészségügyi vezetés munkáját, hogy a mostani helyzethez hasonló szituáció ne alakulhasson ki.

Ahhoz, hogy a rezidenseket, illetve a fiatal szakorvosokat támogató programok mögötti kormányzati szándék érvényesülni tudjon, elengedhetetlen, hogy a béremelés első lépcsőjét követően ne legyen egyetlen olyan érintett szakorvos se Magyarországon, akinek mozgóbérektől mentes bevétele (függetlenül annak bér vagy egyéb juttatásbeli természetétől) csökkent a béremelés előttihez képest.

Frissítés: 2016. 10. 14. 9.40.

A jövő héten megvizsgálják a fiatal szakorvosok bércsökkenésének ügyét és kezelik azt, mondta az egészségügyi államtitkár az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Ónodi-Szűcs Zoltán felidézte: volt egy fiatal szakorvosi támogatási program, amely miatt egy fiatal szakorvos többet keresett, mint a mellette dolgozó kollégája. Hozzátette: a szeptembertől érvényes orvosi béremelés összegét úgy számolták ki, hogy amit ha beépítenek alapbérbe és hozzászámolják az összes pótlékot és túlmunkát, akkor haladja meg a korábbi támogatási összeget. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a támogatási összeg nem bérelem volt, hanem támogatás.

Ónodi-Szűcs Zoltán elképzelhetőnek tartja azt, hogy akinek nem volt ügyelete, mert például csak járóbeteg szakellátásban dolgozik, annak szerepelhet kevesebb összeg a bérkartonján, mint korábban. Úgy vélte, ezeket az eseteket külön-külön kell megvizsgálni, de véleménye szerint ilyen szakorvos csak kevés lehet. Mint mondta, 3000 orvos közül 470-nek volt támogatása, közülük 98-an a magánszférában dolgoznak. A fennmaradó 372 orvos közül lehet néhány, akinek a pótlékok, ügyeleti rendszer miatt nem tudta elérni a korábbi mértéket. Az államtitkár elmondta: a jövő héten vizsgálják meg az egyedi eseteket és kezelik ezt.

(forrás: MedicalOnline, MTI)
hirdetés

Könyveink