hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Reproduktív tényezők, hormonkezelés, ösztrogénreceptor-expresszió és a nem kissejtes tüdőrák kockázata nők körében

Az ösztrogénreceptor (ER, estrogen receptor) tüdőtumorokban észlelt expressziója arra utal, hogy az ösztrogén kulcsszerepet játszhat a tüdő malignus elváltozásaiban. A nők nem kissejtes tüdőrákjának (NSCLC, non-small-cell lung cancer) kockázatfelmérése céljából különböző hormonkezeléssel kapcsolatos tényezők szerepét mértük fel. Emellett megállapítottuk, hogy a vizsgált kockázati tényezők milyen összefüggésben állnak a menopauzán átesett nőknél fennálló citoplazmatikus ER-a-t és/vagy a nukleáris ER-b-t expresszáló NSCLC esetében.
Betegek és módszerek
A populációszintű vizsgálati csoportot olyan 18 és 74 év közötti nők alkották, akiknél 2001. november 1. és 2005. október 31. között NSCLC kórisméjét állították fel Detroit nagyvárosi régiójában. A populációszintű kontrollcsoport résztvevőit véletlenszerű telefonos tárcsázás útján keresték fel, a kontrollcsoport összetételét tekintve az etnikai hovatartozás tekintetében és legfeljebb 5 éves életkorbeli eltéréssel megfelelően illeszkedett a betegcsoporthoz. Összesen 488 beteg (241 ER-lelettel rendelkező személy) és 498 kontrollszemély interjúadatait elemeztük.
Eredmények
A hormonpótló kezelés kvartilisekbe sorolt időtartama az NSCLC csökkent rizikójával állt összefüggésben a menopauzán átesett nőknél (esélyhányados = 0,88; 95% CI, 0,78–1,00; p = 0,04) az életkor, az etnikai hovatartozás, a csomag-évek, az iskolai végzettség, a családi anamnézisben előforduló tüdőcarcinoma, az aktuális testtömegindex, a passzív dohányzás munkahelyi expozíciójának években számolt időtartama és a kórelőzményben szereplő obstruktív tüdőbetegség igazítása alapján. A menopauzán átesett, valaha hormonpótló kezelésben részesült nőknél a kezelés kvartilisekbe sorolt időtartamának emelkedése és az ösztrogénkezelés kvartilisének emelkedése az ER-a- és/vagy az ER-b-pozitív NSCLC kockázatcsökkenése szempontjából szignifikáns prediktív tényezőnek bizonyult. A hormonkezeléssel kapcsolatos változók és az ER-a-, illetve ER-b-negatív NSCLC között nem találtunk összefüggést.
Következtetés
Eredményeink arra utalnak, hogy a menopauza után bekövetkező hormonexpozíció az ER-a-t, illetve ER-b-t expresszáló NSCLC csökkent rizikójával áll összefüggésben. A tumor karakterisztikumának megismerése a kórkép célzott terápiájának kialakítását segítheti elő.
 
>> A cikk folytatását a Journal of Clinical Oncology ez évi 3.számában olvashatják el.
 
A cikk címe: Reproduktív tényezők, hormonkezelés, ösztrogénreceptor-expresszió és a nem kissejtes tüdőrák kockázata nők körében

Szerzők: Ann G. Schwartz, Angela S. Wenzlaff, Geoffrey M. Prysak, Valerie Murphy, Michele L. Cote, Sam C. Brooks, Debra F. Skafar és Fulvio Lonardo

Előfizetéssel kapcsolatos ügyintézés:

Silye Olga
Telefon: +36-1-430-4502
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

 
 
 
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés