hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Reagált a Kardiológiai Szakmai Kollégium az Offshore cégekkel kapcsolatos írásra

Közleményben reagált a Magyar Nemzet mai számában megjelent, a szívkatéterezés piacán megjelent Offshore cégekkel kapcsolatos írásra a Kardiológiai Szakmai Kollégium.

A Magyar Nemzet arról tudósított, hogy egy elemzői csoport megpróbálta feltárni a szívkatéterezés terén tapasztalható visszásságokat. Többek között azt, hogy az önkormányzati, illetve állami kórházak a maguk számára sokszor rendkívül előnytelen szerződéseket kötöttek azokkal a magánvállalkozásokkal, amelyeknek „kiadták" a szívkatéteres labor üzemeltetését. Megállapították, hogy a népegészségügyi szempontból is rendkívüli jelentőséggel bíró szívkatéterezésben - amely sokszor életmentő beavatkozást jelent - részt vevő magánvállalkozások hátterében offshore jellegű cégek is felbukkantak.

Az elemzés készítői megvizsgálták a szívkatéterezést biztosító magánvállalkozások jövedelmezőségét is. A mai magyar egészségügyi finanszírozás közepette meglepő eredményre jutottak. Az egyik ilyen cég a nyilvános adatok szerint 2009-ben 2,161 milliárd forintos árbevétel mellett 824 milliós eredményt produkált, s a jóváhagyott osztalék ötszázmillió forint volt. Egy másik 674 millió forintos árbevétel mellett 324 milliós eredményt könyvelhetett el, s 300 milliós osztalékot hagyott jóvá. Olyan cégeket vizsgáltak, amelyek árbevételének legalább a nagy része ebből a tevékenységből származott.

A Kardiológiai Szakmai Kollégium közleménye szerint az OEP befektetése semmiképpen sem kidobott pénz. Magyarországon 16 szívkatéteres labor a nap 24 órájában a hét minden napján azonnal látja el az infarktusos betegeket. A 16 laborból 3 privátlabor, ami arányában kevesebb, mint az európai átlag.

Az elmúlt 16 évben a heveny szívizom infarktus, a szívritmus zavar és a szívelégtelenség kezelésében hatalmas fejlődés következett be a világon, és ezzel lépést tartva hazánkban is. Harmincegy ország sorrendjében az intervenciós kardiológiai ellátásban a hatodik-hetedik helyen állunk. A fiatalok körében csökkent a szívizom infarktusok száma, ám a negyvenes korosztályban továbbra is jelentős szerepet játszik.

A korábbi EU-15 tagállamához képest nálunk a 65 évnél fiatalabb korosztályban háromszor gyakoribb ez a betegség, és az esetszám Magyarországon hatszorosa a Franciaországinak. Részben a megfelelő finanszírozásnak, részben pedig a jól szervezett munkafolyamatoknak köszönhetően az elmúlt másfél évtizedben 15 ezerről 7700-ra csökkent az évi infarktus halálozás hazánkban.

Tinnyei Mária
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink