hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Rákellenes liga: odafigyeléssel korán felismerhető a rák

Odafigyeléssel korán felismerhető a rák, ezért is nagyon fontos a daganatos megbetegedésre figyelmeztető jelek ismerete, mondta a Magyar Rákellenes Liga elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Rozványi Balázs hozzátette: a daganatos megbetegedés gyanúját felvetheti egy szemölcs vagy anyajegy megváltozása, indokolatlan fogyás, nyelési problémák, állandósult köhögés vagy rekedtség, duzzanat vagy csomó észlelése, hosszú idő alatt sem gyógyuló fekély, vagy seb, széklet- vagy vizeletváltozás gyakoriság vagy állag tekintetében, illetve, ha valakinél indokolatlan vérzés jelentkezik. Ha két héten túl fennáll bármelyik tünet, ajánlott orvoshoz fordulni - fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy nagyon fontos az önvizsgálat és rendszeres szűrésen való részvétel.

Mint mondta, a koronavírus elsősorban a gyenge immunrendszerűeket támadja, így különösen veszélyeztettek a daganatos betegek, hiszen az immunrendszerük jóval gyengébb az átlagnál. Az idős korú, daganatos betegek duplán veszélyeztettek, és különösen körültekintőeknek kell lenniük.

Magyarországon évente átlagosan 80 ezer embernél alakul ki rákbetegség, amely a második vezető halálok a szív- és érrendszeri betegségek mellett. A vezető daganatos megbetegedések a nőknél az emlőrák, a tüdőrák és a vastagbélrák, míg a férfiaknál a tüdőrák, a vastagbélrák és a prosztatarák, közölte a liga elnöke.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés