2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Több gén vizsgálata pontosíthatja a rákgyógyítást

A korszerű onkológiai diagnosztikában és a terápiás terv felállításában ma már fontos szempont az adott daganat részletesebb molekuláris szerkezete, mely genomikai vizsgálattal térképezhető fel.

Gyorsíthatja és pontosíthatja a diagnosztikát, ezáltal eredményesebb kezelésre nyújthat módot, ha a genomikai vizsgálat nem kizárólag egyetlen génre, hanem több génre, génpanelekre terjed ki. Ennek módszere az új generációs szekvenálás, melyet angol elnevezése alapján NGS-ként rövidítenek.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ez a korszerű módszer nem minden tumortípus esetén szolgál újabb adatokkal, adalékokkal a szokványos módszerektől várható információkhoz képest.

Az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO, European Society of Medical Oncology) szakértői testületet állított fel annak tisztázására, mely ráktípusok esetében kaphat helyet az NGS. Eszerint javasolt a tumor multigénes NGS vizsgálata előrehaladott tüdőrák egyes eseteiben (a nem-kissejtes tüdőrák egyik formájában), prosztata- és petefészekrák, valamint epeúti rák eseteiben.

Az NGS végzésére olyan betegek esetében is sor kerülhet, akiknél a módszer alkalmazása a rutin gyakorlatban nem eléggé költséghatékony ugyan, vagy nem nyújt elegendő többletinformációt, ám eredménye alapján a betegek beválaszthatók új gyógyszerek fejlesztését célzó klinikai vizsgálatokba, ily módon a szokványos gyakorlatban még nem alkalmazott korszerű gyógyszeres kezelésekhez juthatnak hozzá.

Az erre vonatkozó döntéseket a betegnek és orvosának közösen kell meghoznia, melynek során a beteget tájékoztatni kell a szóba jövő módszerek előnyeiről és hátrányairól is.

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

Kvízajánló

Rovatunkhoz tartozó kvízünket IDE kattintva töltheti ki!

 Szerezzen újabb 8 pontot a második kvíz kitöltésével! 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A rovat támogatója