hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Többen halnak meg szájüregi daganatban, mint közúti balesetben

Európában az első, a világon pedig a harmadik lakosságarányosan Magyarország a szájüregi daganatok gyakoriságágát tekintve: hazánkban évente mintegy 1500-an halnak meg a betegség következtében, melynek hátterében a dohányzáson és az alkoholizmuson túl a HPV is állhat.

Az ajak, a szájüreg és a garat rosszindulatú megbetegedései a szájüregi daganatok, amelyeknek száma valamelyest csökkenő tendenciát mutat: míg 2005-ben 3400, 2018-ban 3200 megbetegedést regisztráltak Magyarországon, de a helyzet súlyosságát jelzi, hogy az évenkénti körülbelül 1500 halálos áldozat több mint a duplája a közlekedési balesetben elhunytak számának – ismertette dr. Mensch Károly, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Orális Diagnosztikai Tanszékének egyetemi tanársegédje.

A szájüregi daganatos megbetegedések száma nem mérséklődik olyan ütemben, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás – mondja a szakorvos, aminek oka a human papilloma vírus (HPV). Mind a férfiaknál, mind a nőknél már 40 éves kor előtt is előfordul a betegség, amit a megváltozott szexuális szokások, például az orális szex elterjedése okoz. Ezért is különösen fontos hogy a fiúknál is bevezetik a HPV elleni védőoltást, ami nem várt pozitív hozadékkal járhat a szájüregi daganatok területén. A sokáig fennálló rekedtség, nyelési nehézség, vér felköhögése, illetve az elhúzódónyaki duzzanat mind HPV okozta szájüregi daganatra figyelmeztető jel lehet. A szájüregben lévő, hetekig vérző apró seb is gyanúra adhat okot.

A legtöbb szájüregi daganatos betegség súlyossá válása megelőzhető évenkénti szűréssel, amely az állami fogászati rendelőkben díjmentes, és minden új páciensnél, illetve az évenkénti vizsgálatok esetén is elvégzi a szakember. Hagyományos fogorvosi vizsgálatnál mindig ellenőrzik az ajkakat, a szájüreg és szájgarat nyálkahártyáját. A szűrés miatt azoknak is érdemes évente elmenniük fogorvoshoz, akiknek már nincs saját foguk és protézist hordanak. A daganat ugyanis nem a fogakat, hanem a nyálkahártyát támadja meg. A rákos elburjánzás a csontban, az erekben, valamint a nyaki nyirokcsomóban is feltűnhet. Áttét esetén az ötéves túlélés esélye 25-40 százalék, míg a kis kiterjedésű, áttét nélküli daganatoknál 75-80 százalék. Éppen ezért egyetlen év is nagy jelentőséggel bír a szájüregi daganatok felismerésekor – hívja fel a figyelmet dr. Mensch Károly.

Ha a betegség csak a szájüreget érinti, akkor előrehaladottabb állapot esetén különleges fogpótlással vagy nyelvműtétekkel a beszéd és az étkezés minősége is javítható. Azonban ha a csontban is megjelenik a daganat, akkor az állkapocs akár jelentős részét is le kell operálni a gyógyulás reményében. Az előrehaladott állapotokat csak csonkolással járó műtétekkel lehet orvosolni, ilyenkor a túlélőknél még arcpótlás esetén is életminőségromlással jár a kezelés, amelyet pszichésen nagyon kevesen tudnak feldolgozni – emelte ki a szakorvos, aki éppen ezért hangsúlyozta a szájüregi szűrés jelentőségét.

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés