hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Rákban hal meg a legtöbb 2-es típusú cukorbeteg

A szív- és érrendszeri megbetegedések miatti elhalálozás visszaszorulóban van a diabéteszesek körében. A daganatos kórképek jelentik a vezető halálokot.

A diabétesz komplikációi, köztük a makro- és mikroangiopátiák ahhoz vezetnek, hogy a cukorbetegek gyakrabban szenvednek szív- és érrendszeri megbetegedésekben, mint az átlagpopuláció. Ez fokozottan érvényes a 2-es típusú diabéteszesekre, akiknél a metabolikus szindróma részeként gyakran tapasztalható egy vagy több kardiovaszkuláris rizikófaktor, így például a magas vérnyomás, az elhízás vagy a hiperlipidémia jelenléte.

A daganatok előfordulási gyakorisága is emelkedett a diabéteszesek körében. Ez egyrészt a diabéteszhez is vezető helytelen életmóddal (dohányzás, alkoholfogyasztás, mozgáshiány, elhízás) magyarázható, másrészt a diabétesz maga, a megemelkedett vércukor- és inzulinszint révén is hozzájárulhat az emelkedett daganat-kockázathoz.  

A kardiovaszkuláris kórképek megelőzhetők, a daganatok nem

A 2-es típusú diabéteszeseknél az anyagcsere-paraméterek beállítása kivédheti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Ellenben, a daganatok rizikója nem csökkenthető ilyen módon. Ezt támasztja alá az a skót vizsgálati eredmény is, ami nemrégiben látott napvilágot a Journal of Diabetes Investigation hasábjain, és ami alapján több 2-es típusú cukorbeteg veszíti el az életét daganatok miatt, mint szívbetegség miatt.

A skót cukorbetegek 27,8 százaléka rákban halt meg

Glasgow-i kutatók az ADOC (Ayrshire Diabetes fOllow-up-) kohorszt értékelték ki. 2009 és 2014 között a vizsgálatba bevont 16 643 cukorbetegből 2116 vesztette életét. Ez azt is jelenti, hogy a cukorbetegek körében – mind a férfiaknál, mind a nőknél – a standardizált mortalitási ráta 45 százalékkal magasabb volt az átlagosnál.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Megállapítható, hogy az elmúlt években Skóciában is visszaszorult a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel összefüggő elhalálozás a cukorbetegek körében, miközben hasonló trendet nem lehet felfedezni a daganatok esetén. A vizsgált időszakban a legtöbb diabéteszes daganatok miatt halt meg (27,8 százalék), ezt követte a szívbetegségek miatti (24,1 százalék), valamint a légúti megbetegedések miatti (13,0 százalék) elhalálozás.

Hasonló trendről számoltak be Japánban is

2017-ben hasonló statisztikákat (n=45 708) közöltek japán diabetológusok is. A 2001 és 2010 között a kórházakban meghalt cukorbetegek legnagyobb része, 38,3 százaléka daganatok miatt vesztette életét. A különféle fertőzések a halálesetek 17,0, az érrendszeri kórképek a 14,9, az ischémiás szívbetegségek a 4,8, a cerebrovaszkuláris történések a 6,6 százalékáért voltak felelősek.

(Forrás: J Diabetes Investig)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink