hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Diabétesz és elhízás talaján kialakuló karcinómák

A diabétesz és az elhízás világszerte az új rákos esetek 6 százalékáért – a májrákos esetek negyedéért, az endometrium-karcinómák harmadáért – felelős, írja a The Lancet Diabetes & Endocrinology tanulmánya; nők körében kétszer gyakoribbak az ilyen megbetegedések.

Az Imperial College London kutatói által vezetett vizsgálat (Worldwide burden of cancer attributable to diabetes and high body-mass index: a comparative risk assessment) megállapítása szerint a vizsgált évben (2012) a cukorbetegség és az elhízás (túlsúly: BMI> 25kg/m2, illetve elhízás: BMI> 30 kg/m2) közel 800 000 rákos megbetegedés kialakulásáért volt felelős.

Az egyedi kockázati tényezőket vizsgálva kiderült: a túlsúly kétszer annyi rákos megbetegedésért felelős, mint a diabétesz: a vizsgált 12 rákféleség 4%-a magas BMI miatt (544 300 eset), 2%-a (280 100 eset) cukorbetegség miatt alakult ki.

A vizsgált évben minden negyedik diabétesz miatt kialakuló rák (77 000 eset) és minden harmadik túlsúly miatt kialakuló rák (174 000 eset) a cukorbetegség és a túlsúly 1980 és 2002 között jelentkező járványszerű terjedésének számlájára írható, nyilatkozták a kutatók.

A cukorbetegség és az elhízás következtében kialakuló rákos megbetegedés kétszer gyakoribb volt a nők, mint a férfiak esetében (496 700 eset vs. 295 900 eset). Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, 2035-re a nők rákos megbetegedéseinek több mint 30%-a, a férfiak rákos megbetegedéseinek 20%-a e két tényező kombinált hatására lesz visszavezethető.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_7activestudio'>7activestudio / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123rf.com

A vizsgálatban a kutatók 175 ország 12 ráktípussal kapcsolatos 2012-es adatait kombinálták a magas BMI és a cukorbetegség előfordulását leíró adatokkal életkori csoportok és nemek szerint.

A cukorbetegség és az elhízás volt a felelős világszerte a májrákos esetek negyedéért és az endometrium-karcinómák több mint harmadáért. Férfiaknál a cukorbetegség és az elhízás leggyakrabban májrákot eredményezett (a cukorbetegség és az elhízás által okozott rákos megbetegedések 42,8%-a volt májrák a férfiak körében; 126 700 eset), a második leggyakoribb a kolorektális rák (21,4%; 63 200 eset) volt. Nők esetén a cukorbetegség és az elhízás leggyakrabban emlőrákot (29,7%; 147 400 eset), illetve endometrium-karcinómát (24,5%; 121 700 eset) eredményezett.

A legtöbb cukorbetegség és elhízás következtében kialakuló rákos megbetegedés a gazdag nyugati országokban fordult elő (38,2%; 303 000 eset), azonban az esetszám-növekedés a szegény és közepes bevételű országokban volt a nagyobb arányú. A gazdag nyugati országokban a cukorbetegség és az elhízás következtében leggyakrabban emlőrák fejlődött ki (23,8%), míg Kelet- és Dél-Kelet-Ázsiában májrák (53,8%).

Jonathan Pearson-Stuttard, a tanulmány vezető szerzője kifejti: egy ideje már ismert, hogy az elhízás rákot eredményezhet, azonban a diabétesz és a rák közötti kapcsolatra csak napjainkban derül fény; a vizsgálat eredménye bizonyítja, hogy a cukorbetegség önmagában, vagy elhízással társulva minden évben többszázezer rákos megbetegedés kialakulásáért felelős. Az összekötő kapocs minden bizonnyal a magas inzulin- vagy glükózszint, a krónikus gyulladás és a nemi hormonok megzavart metabolizmusa lehet.

A kutatók sürgetik a hatékony élelmiszer-politikák kialakítását a közegészségügy területén a diabétesz- és elhízásjárvány további terjedésének megfékezése érdekében, továbbá arra hívják fel a klinikusok figyelmét, hogy a cukorbetegség és az elhízás minden korosztályban magas rákkockázatot eredményez. Korábban a dohányzás volt a rákos megbetegedés legnagyobb kockázati tényezője, napjainkban ehhez felzárkózott a diabétesz és az elhízás, szögezik le az Imperial College London kutatói.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés