hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Ráday Könyvesház

Helyek – Kultúrzug a világutcában

Mindinkább európai jelleget ölt, kulináris és szellemi ínyencségekre szakosodik a  budapesti Ráday utca, s közel egy esztendeje lapul itt, a 27. szám alatt egy kedves és kulturált értelmiségi kuckó: a Ráday Könyvesház. Ők egy HBK, mondják magukról: Hagyományos Belvárosi Könyvesbolt.

Őrzik a hagyományokat, mert békebeli könyvesboltok igényes választékát tartják, szakkönyvet, idegen nyelvű köteteket, „agyafúrt” kortárs szépirodalmat kínálnak, semmiképp nem a népszerű paperback dömpinget zúdítják a vásárlóra.

Belvárosi jelenség, mivel elszántan részt vesz a főváros régi polgári negyedének újraélesztésében; teszi ezt a nívós, válogatott kínálaton túl sokféle módon: ezek egyike például az áprilisra időzített nemzetközi Költészet napi fesztivál, vagy júniusban az Ünnepi Könyvhéthez kötött vásári rendezvény. Ilyenkor látványosan kivonulnak a Ráday utcára, hogy még közvetlenebbül szólítsák meg a széles publikumot. Idén áprilisban ide várják RózÝewiczet Lengyelországból, valamint sok más vendéget a világ minden tájáról, demonstrálandó a politikai és költészeti-irodalmi határok különbözőségét.

Valójában jóval több, mint egy könyvesbolt: miniatűr kultúrcentrum, találkozóhely, kellemes-kulturált értelmiségi zug. Szellemi aurájával vonzza azokat, akik vágynak egy „helyre” – a Magyar Építőművészet szerkesztőségét (szobát kaptak), a Magyar Műfordítók Egyesületét (itt alakultak meg) éppúgy, mint az ide alkalmanként vagy rendszeresen betérőket.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tegyi Enikő
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés