hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Polgárok a III. Richárdban

 A három polgár jelenete egyetlen rövidke epizód Shakespeare III. Richárdjában. Hárman a lakosságból találkoznak az utcán a király – IV. Edward – halála után. Szomszédok, de véletlenül futnak össze, és csak a beszélgetés végén derül ki, hogy ketten közülük a törvényszékre igyekeznek – hívatták őket. Nem tudni, miért, de az ilyesmi sok jót nem jelent, pláne zavaros időkben.
 A polgárok félnek a politikai változásban rejlő veszélytől, de egy kicsit egymástól is, ami abból látszik, hogy óvatosan latolgatják a jövőt. Inkább borúlátóak – fölemlegetik a királyi családban dúló ellentéteket, a becsvágyból származó ellenségeskedést –, de a kincstári optimizmusnak is hangot adnak. Ki tudja, mit gondol a másik, nem jó az embernek teljesen kiadnia magát. Mindazonáltal a közös állampolgári – kisemberi – félelem inkább összeköti, mint elválasztja őket: óvatoskodásuk igazolt oka a tapasztalat. Tudják, mit várhatnak a mindenkori hatalomtól.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
KOLTAI TAMÁS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés