hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Plusz 4,3 millió

Közel 40 millió a HIV-fertőzöttek száma. Mindenhol több az új eset, de leginkább Közép-Európában, valamint Kelet- és KözépÁzsiában – olvasható az Egyesült Nemzetek Szervezetének HIV/AIDS programirodája által november 21-én, Genfben kiadott éves jelentésben.
Összesen 106, vagyis negyven százalékkal több HIV-fertőzöttet regisztráltak hazánkban 2005- ben, mint egy évvel korábban. Velük együtt tehát nagyjából 1200 a Magyarországon nyilvántartott HIV-pozitívak száma; zömük Budapesten él. Szakértők szerint azonban a fertőzöttek száma valójában ennek a kétháromszorosa. Az elmúlt két évben nőtt a heteroszexuális kapcsolatban megbetegedettek száma, az intravénás kábítószert használó HIV-pozitívok száma viszont továbbra is alacsony.
Kelet-Európa legfertőzöttebb országa Ukrajna, itt a felnőtt lakosság körében 1,5 százalékos a becsült prevalencia. Oroszországban a közel egymillió HIV-fertőzött 80 százaléka 30 évesnél fiatalabb.
A HIV-fertőzöttek közel kétharmada, 24,7 millió ember Afrika Szaharától délre eső területein él. Közülük kerül ki az AIDS-ben elhunytak háromnegyede, ez globálisan 2,1 milliót jelent a 2005- ben 2,9 milliónyi halálos áldozatból. Jól tükröződik az afrikai „túlsúly” az idei incidenciaadatokban is: világszerte összesen 4,3 millió személy lett HIV-fertőzött, többségében fiatalok, közülük 2,8 millió az afrikai.
A fekete kontinensen mindazonáltal nem egységesen kedvezőtlen a kép: Kelet- és Nyugat-Afrikában például alábbhagy vagy stagnál a fertőzés. Ez sajnos lehet látszólagos is, olyan esetekben, amikor a sok új fertőzést magas halálozás arány kíséri. A közép-afrikai Ugandában ugyanakkor a korábban eredményesnek tűnő prevenciós programok ellenére újból fellángolt a járvány. Különösen nagy – és egyre nő – a fertőzöttek száma a dél-afrikai országokban, Lesothóban például minden negyedik felnőtt HIV-fertőzött, de rossz a helyzet Mozambikban, Szváziföldön és a Dél-afrikai Köztársaságban is.
Ázsiában 8,6 millió HIV-fertőzött lakik. A térségben 860 000 új fertőzöttet regisztráltak 2006-ban, míg a halálozások száma elérte a 630 000-et. Az egyik legveszélyeztetettebb ország India, ahol 5,7 millió fertőzött él. Egyre növekvő veszélyforrást jelent Kína, ahol a HIV-fertőzöttek számát 650 000- re becsülik – ennek felét a droghasználók teszik ki –, de a járvány fokozatosan kiterjed a társadalom egészére a veszélyeztetett rétegek felől. Ebben vélhetőleg a mintegy 120–150 millió bevándorlónak is szerepe van. A földrészen ráadásul igen kevés ország rendelkezik a legfontosabb kockázati tényezőket – intravénás kábítószer-használatot, a védekezés nélküli heterovagy homoszexuális kapcsolatot – kellően hangsúlyozó nemzeti AIDS-programmal.
Bár a HIV-fertőzöttek életkilátásai javulnak, a megelőzés és kezelés terén még sok a tennivaló. Az elérhető védekezési-megelőzési módszerekkel becslések szerint 2015-re 28 millió embert menthetnének meg a betegségtől, és ezzel 24 milliárd dollár orvosi kezelési költséget lehetne megtakarítani. Azonban öt veszélyeztetett közül csak egynek van esélye arra, hogy a megelőzést segítő szolgálatok látókörébe kerüljön. Azok közül pedig, akik részt vennének HIV-szűrésen, csak minden nyolcadiknak van lehetősége erre. Ami a kezelést illeti, több mint 1,6 millió HIV-fertőzött kap antiretrovirális kezelést az alacsony és közepes jövedelmű országokban – ez a 2003-as adat négyszerese, ám még mindig csak az érintettek 24 százalékát teszi ki.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés