hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Pixel, zoom és a többiek

Fényképezőgépet karácsonyra

A digitális fényképezőgép hasznos ajándék, de a gazdag kínálat láttán könnyen elbizonytalanodhat a vásárló. Feltétlenül ismernünk kell legalább néhány funkciót és szempontot, amelyek segítenek a választásban. Már csak azért is, mert ezekről, ha csak rá nem kérdezünk, általában nem tájékoztatnak minket vásárláskor.

Nem a pixel számít

A hirdetésekben központi helyen szerepel, mégsem kiemelkedő fontosságú a gép pixelszáma. Legalábbis akkor, ha nem szeretnénk nagyobb képet nyomtatni egy-egy fotóról. Amennyiben főként számítógép képernyőjén nézegetjük felvételeinket, már az egy megapixeles felbontás is elegendő – lenne, ha árusítanák még ezt a kategóriát. Az albumba szánt felvételek is kinyomtathatók kisebb méretben ekkora felbontásból. Így ha megfelel számunkra az átlagos albumméret, a 10315 cm, bátran válasszunk 2-3 megapixeles gépeket. Négy-öt megapixellel a 18323 cm-es méret fölé is mehetünk, ennél nagyobb képekre igen ritkán van szükség, a gép ára viszont a pixelszámmal ugrásszerűen növekszik. A képeket tároló memóriakártya is hamarabb megtelik: 5 megapixelnél a gépekhez adott (általában 16 megabájtos) kártyára csak 2-3 felvétel fér, így rögtön egy nagyobb kártyába is be kell ruháznunk.

A jó képminőség kulcsa

A fényt a gépbe juttató objektív inkább meghatározza, örömet okoz-e az ajándékba adott vagy kapott gép. A fix objektíves (nem állítható gyújtótávolságú, azaz zoomolásra alkalmatlan) gépek az olcsó kategóriában is egyre ritkábbak, általában széles a látószögük, így portré készítésére nem valók. Ahhoz, hogy „ráközelíthessünk” a tárgyra, állítható gyújtótávolságú gép kell. Jelenleg általában kettő és tízszeres között változhat az optikai zoom lehetősége, amelyet a digitális zoomal (a képminőség rovására!) megduplázhatunk-négyszerezhetünk. Vásárláskor vegyük kézbe a gépet, nézzük meg, mit jelent ez a gyakorlatban. Az optikai zoom mérete a meghatározó, mert a számítógépünkön később magunk is megtehetjük ugyanazt, amit a fényképezőgépünkbe épített apró számítógép a digitális zoom gombjának megnyomásakor elvégez.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés