hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

PC-sereggel a rák ellen

Viszonylag új eszköz a rákkutatásban és -kezelésben a szövetmikromátrix (tissue microarrays, TMA) eljárás, mely a betegség típusának, stádiumának meghatározását, illetve ennek alapján a legalkalmasabb terápiás stratégia kialakítását segíti. A New Jersey-i Rákkutató Intézet (The Cancer Institute of New Jersey, CINJ) munkatársai, egyetemi kutatókkal együttműködve nemrég bebizonyították, hogy számítógéppel sokkal objektívebb, megbízhatóbb és gyorsabb a TMA-kiértékelés, mintha ezt a munkát emberek végzik. A csoport web alapú rendszert fejlesztett ki a feladatra. Az összetett képfeldolgozó és alakfelismerő algoritmusokat alkalmazó program elemzi a digitalizált szövetmikromátrixokat, valamennyi megadott érintettel közli, s archiválja is az eredményeket. Az első kísérleteket mellrákkal folytatták, s a közeljövőben a fejen és a nyakon jelentkező daganatokat is vizsgálják majd ezzel a módszerrel. Eddig a TMA-kból meghatározható jellemzőknek, az úgynevezett biomarkereknek csak töredékét tanulmányozták a kutatók. Úgy gondolták: a rendkívül számításigényes munkát felgyorsítani, számottevő haladást felmutatni csak drága szuperszámítógép beállításával lehetne. Merőben új perspektívát nyitott azonban az IBM, amikor felajánlotta: használják a cég egész világra kiterjedő hálózatát, a World Community Gridet.
A World Community Grid önkéntes jelentkezők PC-jének szabad kapacitását veszi igénybe. Amikor a felhasználó nem dolgozik, a Grid szoftverének megfelelő szelete fut a gépén. A TMA-képfeldolgozás így optimálisan elosztva, nagy sebességgel folyhat. Ön is felajánlhatja PC-jének szabadidejét az IBM hálózat Help Defeat Cancer („Segíts a rák legyőzésében”) programja számára, a http://www. worldcommunitygrid.org/ címen.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
New Jersey-i Rákkutató Intézet
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés