hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Pápai felkérés

XVI. Benedek felkérte a világ tudósait, hogy a műszaki haladás figyelembevételével fogalmazzák újra a halál fogalmát. A katolikus egyházfő november 7-én tartott beszédében arra szólította fel a tudományos élet szereplőit, hogy keressenek mindenki számára elfogadható, új konszenzust. „Az olyan kérdésben, mint az emberi élet vége, a legkisebb önkényeskedésnek sincs helye” – fogalmazott a pápa.
  Két hónapja a Vatikán napilapja, az Osservatore Romano – amelynek cikkei doktrinális kérdésekben nem tekinthetők a Vatikán hivatalos álláspontjának – megkérdőjelezte, hogy az agyhalál az élet végét jelenti-e. A cikk egy terhes nő példáját hozta fel, aki kómába esett, de mesterségesen életben tartották, hogy gyermeke megszülethessen. Az agy működésének megszűnése és az emberi személy halála közötti egyenlőségtétel ellentmond az emberi személyre vonatkozó katolikus tanítással, ami a személyt nem azonosítja a testtel, tehát annak egyetlen részével sem. Az egyházfő a halál fogalmával kapcsolatos beszédében ismét kitért arra is, hogy ellenzi a humán embriók orvosi célú létrehozását, illetve a feleslegessé váló fagyasztott embriók későbbi megsemmisítését.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés