hirdetés
hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.
hirdetés

Osztrák orvosok panaszai

 A friss diplomás, hároméves kötelező kórházi gyakorlatukat töltő osztrák orvosok közül sokan túlterheltségre panaszkodnak. Ha a kávét nem is ők főzik, az alig elviselhető adminisztráció nagy része rájuk hárul – sokszor 49 órás ügyelet után. Ők azok a „cselédkönyves orvosok” – Turnusarzt az ausztriai nevük –, akik önálló orvosi munkát még nem végezhetnek, de jövendő saját praxisukhoz a három év letöltésének formális kötelezettsége, és persze ezzel együtt a megszerezhető ismeretanyag is elengedhetetlen.
     Számukra, s azon fiatal kollégáik számára is, akik szintén Turnusarztként, szakorvosi vizsgára készülve igyekeznek tudásukat a kórházakban gyarapítani, különlegesen fájdalmas, hogy képzésükre nem jut elég idő. Egy minap közzétett felmérés szerint 2000 megkérdezettből 65 százalék dolgozik többet heti 72 óránál, 22 százalék szolgálati ideje pedig a heti 100 órát is meghaladja. Előfordul, hogy egy-egy orvosi műhiba a körülmények alaposabb vizsgálatához vezet. Ilyenkor nemegyszer az elkövető kimerültségére, koncentrálóképességének jelentős megrendülésére vezethető vissza a tévedés.
    Ezt a hároméves időszakot eredetileg a már diplomás kezdők alaposabb kiképzésére, a napi gyakorlat megismerésére találták ki. (Németországban erre csupán egy évet szánnak.) Manapság azonban, amikor az osztrák kórházak nem utolsósorban anyagi okokból orvos- és ápolóhiánnyal küzdenek, a fiatalok saját ismereteik elmélyítése helyett egyre inkább rendszerfenntartóként működnek. Infúziót kötnek be, vérnyomást mérnek, adminisztrálnak: felvételi és elbocsátó papírokat és leveleket írnak, statisztikai adatokat szolgáltatnak, más intézményekben próbálnak ágyat szerezni rehabilitációra szoruló betegeknek. A képzés megkurtítása nem segíti felkészülésüket a 3 évet lezáró vizsgára, amely az önálló orvosi ténykedés előfeltétele.
    Ausztriában újabban az orvostanhallgatók is panaszkodnak a nem megfelelő felkészítésre. Őket elsősorban a zsúfoltság sújtja. Csaknem háromszoros a túljelentkezés a három ausztriai orvosi fakultásra. Akik bekerülnek, azok is szenvednek a helyhiánytól, attól, hogy kevés az oktató, nincs elég terem. Bár minden szemeszter végén rostavizsga van, több százan kénytelenek egy-egy évet kihagyni, mert nem jutnak be az előírt kurzusokra.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
SZÁSZI JÚLIA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés