hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Összekapcsolták az agyat a nettel

A dél-afrikai Wits Egyetem kutatóinak tudományos áttöréséről a hvg.hu számol be: úgy tűnik, sikerült létrehozni a közvetlen agy-internet kapcsolatot.

Az agy kifejezés angol megfelelője után Brainternet néven fut az a johannesburgi projekt, melynek vezetői közölték: sikerült kidolgozniuk egy megoldást arra, hogy valós időben, közvetlenül összekapcsolják az emberi agyat az internettelírja a hvg.hu. A Wits Egyetem tájékoztatása szerint az általuk létrehozott rendszerben az agy olyan szerepet kap, mint egy internetképes készülékeket összekötő csomópont.

A dél-afrikai egyetem kutatói egy, az alany fejére csatlakoztatott Emotiv EEG készülékkel “vették” az EEG-jeleket, majd egy ilyen projektekhez is kiváló, olcsó Raspberry Pi számítógépre továbbították azokat, amely az élő közvetítésekhez hasonlóan streamelte az adatsort egy API-n, vagyis a programok közötti átjárást biztosító alkalmazásprogramozási interfészen keresztül egy weboldalra. Az oldalon bárki élőben követhette a kísérleti alany agyának aktivitásait. De persze ez még csak az egyik oldal.

A projektet irányító tudós, Adam Pantanowitz szerint a Brainternet egy új mérföldkő az agy-számítógép interfészek történetében. Hiány van olyan adatokból, amelyek megmutaták, hogyan működik és dolgoz fel információkat az emberi agy. A Brainternet célja, hogy segítse saját agyunk és mások agyának megértését. Az agytevékenység folyamatos monitorozása által teszi ezt, illetve némi interaktivitást is lehetővé tesz.

Panowitz azt is mondta: mindez csak a kezdet, alig-alig használták még ki a projektben rejlő lehetőségeket. A kutatócsoport jelenleg azon dolgozik, hogy interaktívabbá váljon a dolog: jelenleg ugyanis van lehetőség az agy stimulálására, de csak olyan apróság tekintetében, mint például egy kézmozgás előidézése.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink