hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Őssejtek embrió létrehozása nélkül

Visszaprogramozva

Lehet, hogy megtalálták azt a módszert, amellyel érett bőrsejteket embrionális őssejtekkel képesek egyesíteni – adta hírül augusztusban a Science hasábjain Kevin Eggan, Chad A. Cowan és a Harvard Egyetem több biológusa. Az ígéretes laboratóriumi eljárással úgy lehet majd felhasználható őssejteket tenyészteni, hogy nem kell hozzá humán embriót létrehozni, illetve elpusztítani. Bush elnök kizárólag ilyen kutatási programokra ajánlott fel szövetségi támogatást.

Mostanáig csak egyetlen módszert ismertek arra, hogy emberi sejteket „személyre szabott” őssejtekké alakítsanak: a sejtből először embriót hoztak létre, és a fejlődő őssejteket abból nyerték ki. Az eljárás „terápiás klónozás” néven vált ismertté.
George Bush amerikai elnök – amikor korlátozott mértékű szövetségi támogatást ígért az őssejtkutatásra – kikötötte, hogy csak a már meglévő őssejtvonalakkal szabad kísérletezni. A klónozást teljes egészében elutasította, és nem tett különbséget a terápiás, illetve a reproduktív eljárás között.
A Science-ben publikált új módszerrel az érett sejtek embrionális állapotba hozhatók, ezek pedig a kutatók reményei szerint olyan szövetté alakíthatók, amelyekkel

meg lehet gyógyítani

a sérült agyat, szívet vagy más szerveket. Az egérkísérletekben sikeresen megvalósítható módszerrel a beteg bőrsejtjének magját egy meg nem termékenyített, saját sejtmagjától megfosztott petesejtbe helyezik. A petesejt citoplazmájában eddig fel nem ismert faktorok a beültetett sejtmag kromoszómáit embrionális állapotukba vezetik vissza. Ez az újraprogramozás feltehetően a specializált érett sejt génjeinek kikapcsolásával és új gének bekapcsolásával történik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
SZALAI ANNA (NEW YORK)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés