hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Ósdi masinák és világszínvonalú rendszerek

Ha használatban lévő monokróm monitort, floppymeghajtós számítógépet vagy Windows előtti operációs rendszert akar látni, térjen be egy magyar kórházba vagy szakrendelőbe! – javasolják némi iróniával informatikai szakértők. Sajnos, nem ok nélkül. Korszerű, de még egy-egy intézményen belül is csak elszigetelten jellemző informatikai megoldásokat éppúgy találunk, mint ásatag, régóta cserére érett technológiákat. Jelen állapotában az informatika nem eszköze, sokkal inkább akadálya az egészségügyi modernizációnak.
Az informatika a magyar egészségügyben jelentős, 5– 10 éves késéssel hódított-hódít teret. Ha elfogadjuk kiindulási alapnak, hogy egy, a mai igényeknek megfelelő egészségügyi informatikai rendszernek az adott intézmény teljes tevékenységét le kell képeznie, akkor – Fórizs Szabolcs, a Philips Medical Systems szakértője szerint – itthon sehol sincs igazán korszerű, naprakész hardver- és szoftverkörnyezet. Zsolnai Gábor, a Meditcom Kft. ügyvezetőjének álláspontja szerint már léteznek korszerűen működő, egy-egy osztályra vagy akár egy egész intézményre kiterjedő gazdasági kontrolling rendszerek, és helyenként megkezdődött ezek integrálása az orvosi adatokat szolgáltató számítógépes részlegekkel.
Írásunk a 12. oldalon

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés