hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Orvosokra vadászva

Nagy-Britannia és a skandináv államok tudatosan rendezkedtek be arra, hogy saját szükségletüknél jóval kevesebb orvost képezzenek, és a hiányzó szakembereket külföldről „importálják” – mondja Paulin Renáta, a Medicwork egészségügyi munkaerő-közvetítő cég vezetője. Számukra szerencsés fordulat, hogy az új uniós országokból is nagy számban tudnak orvosokat csábítani . A Medical Tribune arról kérdezte a cég vezetőjét, milyen tényezők vonzzák és taszítják a külföldre készülő magyar orvosokat.

 Orvos-professzor gyermekeként nem érez néha lelkiismeret-furdalást a foglalkozása miatt?
 – Az orvosok miatt nem. A munkára jelentkezőkkel folytatott beszélgetések során megdöbbentett, milyen fizetésekért, milyen körülmények között, mennyit dolgoznak, és hogy saját egészségi állapotuk néha rosszabb a betegeikénél. Aki külföldön akar dolgozni, nélkülünk is ki fog menni. Mi legfeljebb abban segítünk, hogy valóban olyan körülmények várják ott, amit korábban az adott országban megígértek neki. A betegek miatt viszont néha furdal a lelkiismeretem. Kint is a jó orvosokat keresik, de ki marad akkor itthon? Csak abban bízhatom – és a tapasztalataink is ezt jelzik –, hogy az orvosok néhány év után visszatérnek. Ha pedig így lesz, akkor hosszú távon mindez nemcsak a mi hasznunkra, de az ország javára is válik.

 Beszámolnak-e hasonló vívódásról az önökhöz forduló orvosok?
– Nem, hihetetlen az elkeseredettség közöttük.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
ÉLŐ ANITA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés