hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Orvos nem hibázhat?

Olyan szintű bizalomvesztés van az orvosokkal és az egészségüggyel szemben, hogy deffenzívába kényszerülnek – írja a betegbiztonságról a 168 óra.

A ma érvényes etikai kódexben is tiltott a kolléga tevékenységének negatív minősítése. De az emberek elvárása is az, hogy egy doktor nem hibázhat. Ha bárki kritikát fogalmaz meg, azt személyes sértésnek vesszük. Álságos a rendszerünk, olyan egészségügyet hazudunk magunknak, ami nem működtethető” – mondta a 168 órának dr. Kovácsy Zsombor  egészségügyi jogász, ügyvéd, aki szerint mind az orvosokkal, mind a betegekkel szemben sokkal igazságosabb lenne, ha szembenéznénk a tényekkel, a hibákkal, amiből tanulni kell.

A mi társadalmunk ilyen, így nőttünk fel, hogy a hibákról nem beszélünk, de az orvos amúgy sem hibázik, ha pedig mégis, akkor büntetni kell – mondta dr. Baranyai Zsolt sebész főorvos, a Magyar Betegbiztonsági Társaság elnöke, aki szerint a betegbiztonság alapvető szemléletváltást igényel. „Csak akkor lehet javítani bármin, ha tudunk a problémáról. Két fontos tényt el kell fogadni: az egyik, hogy az ember természetéből adódóan hibázik, a másik, hogy az egészségügy egy komplex, bonyolult, dinamikus szerkezet. Egy ennyire összetett rendszerben az összes hiba kiküszöbölhetetlen, számuk azonban csökkenthető, de csakis akkor, ha tudunk róla. Ezek a hibák nem azért alakulnak ki, mert valaki rosszat akar a betegeknek, és nem is egy személy tevékenységére vezethetők vissza, hanem rendszerhibák, amelyeket a teljes ellátórendszer működésében kell vizsgálni” – folytatja Baranyai Zsolt, aki munkatársaival azt szorgalmazza, hogy induljon el a nemkívánatos események átfogó és szisztematikus gyűjtése.

(forrás: 168 óra)
hirdetés

Könyveink