2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Őrület és kreativitás

Vajon a nagy művek alkotásának feltétele némi őrület, vagy előbb van a nagy mű, és ennek megalkotásába őrülnek bele a művészek? Muszáj őrültnek lenni az alkotáshoz? Az Index cikke.

Camille Claudel, Csontváry, Dalí, József Attila, Hemingway, Van Gogh, és még sorolhatnánk azon nagy művészek neveit, akik bomlott elmével mesterműveket hoztak létre.

Platón szerint más a kreatív és a patológiás őrültség, de abban biztos volt, hogy a művészi alkotások mögött is módosult tudatállapot húzódik meg.

Soha nem volt lángelme egy cseppnyi őrület nélkül – ezt már tanítványa, Arisztotelész írta Poétikájában. Ő mánia helyett melankóliával magyarázta a művészi hajlamot. Szerinte a melankólia emelkedett állapot, amelyben a „beteg” képes túllépni a hétköznapi valóságon, és nagy műveket alkot.

A kreatív őrület azonban nem csak a művészek kiváltsága. Ugyanilyen klasszikus az őrült tudós képe is. Mint Einstein, aki Asperger-szindrómában szenvedett, vagy a zseniális matematikus és Nobel-díjas John Nash, aki (ahogy az Egy csodálatos elme című filmben láthattuk) szkizofréniában szenvedett. A pszichobiográfia tudománya, amely a kreativitáskutatásból nőtt ki, éppen a művészi alkotás pszichológiai meghatározóit vizsgálja Freud Leonardo esszéje óta. A kortárs pszichobiográfia már tudósok, politikusok életét is tanulmányozza műveikkel, találmányaikkal összefüggésben. Van Gogh hallucinációi ihlették volna a festményeit? Newton gravitációs elmélete bipoláris zavarának köszönhető, és nem egy almának?

Az őrület annyira összefügg a különc művész archetípusával, hogy már póz is lett belőle. Gondoljunk csak Dalíra. Ezzel a pózzal akartak leszámolni néhányan, például Jean Dubuffet francia művész, aki be akarta bizonyítani, hogy nem minden őrült lehet művész, és nem minden művész mentális beteg. Dr. Simon Kyaga, a svéd Karolinska Institute munkatársának 2012 szeptemberében a Journal of Psychiatric Research folyóiratban publikált tanulmánya mégis azt mutatja, hogy valóban van kapcsolat a kreativitás és a mentális betegségek között.

A teljes cikket ITT olvashatja

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink