hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Optimálisra csiszolt metódus

Keresztcsonti daganatok műtéti eltávolítása

„Forradalmi sebészeti eljárás nyomán talpra állnak a betegek” címmel jelent meg az egyik napilapban február 7-én írás a gerincdaganat műtéti gyógyításáról. A lap kiemeli, hogy „a nemzetközi gyakorlatban kifejlesztett eljárásból a keresztcsont rögzítésének technikája Varga Péter Pál nemzetközi hírű gerincsebész, a budai Gerincgyógyászati Központ tulajdonos-vezetője nevéhez kötődik”, akit a szakmai részletekről faggattunk.

Hogyan születik meg egy „nemzetközi gyakorlatban fejlesztett eljárás”?
– A sebészeti módszerek kifejlesztése ritkán kapcsolódik egyetlen orvos vagy intézmény nevéhez. A gerincdaganatok sebészete különösen széles, multidiszciplináris szakmai bázisra és nemzetközi ismeretanyagra épül. Általában több munkacsoport jut el egy időben ugyanarra a technikai szintre, az ismereteket azután megosztják egymással. Ebből csiszolódik az optimálisnak gondolt metódus.
Az új módszer tehát mostanra tökéletesedett?
– Tizenkét éve alkalmazzuk ezt a mutéti típust, s a jobbító technikai lépések sorozata után négy esztendeje használjuk. Az elmúlt két év során több alkalommal mutattuk be hazai és nemzetközi gerincsebészeti konferenciákon, illetve megjelentek az első szakirodalmi publikációk is. A jelenlegi médiaérdeklődést a keresztcsonti daganatok eltávolítása és a lokális mechanikai viszonyok helyreállítására kidolgozott eljárásunk váltotta ki. A keresztcsont daganatainak „en block” eltávolítása rendkívül finom mutéttechnikai szintet igényel, és a helyreállító fázis is komplex feladat. A nemzetközi irodalomban 1994 óta jelennek meg e témában közlemények. A magunk innovációja egyfelől a medence szukítésével történő keretrendszeru stabilizálási technika, valamint a szövetpótlás jellege – a csontdarálmány és a biológiai stimulánsok együttes használata. Az ún. „en block” reszekció egyes lépéseit is az általunk leírt módon látjuk a legbiztonságosabbnak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés