hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Önnek is a cég fizeti az orvosi ellátást?

Bár az üdülési csekk és az egészségpénztári hozzájárulás a legnépszerűbb és leggyakrabban használt, kifejezetten egészséggel kapcsolatos béren kívüli juttatás, számos egyéb lehetőségből választhatnak a munkaadók, illetve a munkavállalók.

Egy céges juttatásként kapott prevenciós egészségügyi szűrés több esetben tudott olyan súlyos betegségeket diagnosztizálni, amelyek a korai stádiumban még gyógyíthatónak bizonyultak – árulta el megkeresésünkre az egyik vezető hazai gyógyszergyár humánerőforrás-vezetője, aki szerint ezek az esetek nagy valószínűséggel nem, vagy nem időben akadtak volna fent az állami egészségügy hálóján. Interjúalanyunk ezzel a Magyarországon sok esetben elhanyagolt vagy sokadrangúként kezelt egészségügyi juttatások fontosságát igyekszik érzékeltetni.

Ehhez képest viszontagságos utat járt be ez a juttatástípus: míg hosszú éveken keresztül a bevezetési nehézségek és a kézzel fogható forinthoz szokott munkavállalói attitűd miatt – azaz egy állásajánlat esetén szinte kizárólag az ajánlat végén nagybetűvel szereplő összeg számított, a juttatási csomag egyéb részeit mellékesen, távolságtartóan kezelték – nem számított tényezőnek, ma már számos munkaadónál valóban vonzó és mindkét fél számára működőképes konstrukciók léteznek.

„A munkáltatók által a munkavállalóknak biztosított béren kívüli juttatások közül mindig azok a listavezetők, amelyeket kedvező adózással tud adni a vállalat a dolgozóinak" – vázolja az alaphelyzetet Fata László, cafeteria-szakértő, aki szerint éppen ezért kevés munkahelyen élnek olyan „extra” egészségügyi típusú juttatásokkal, amelyeket a személyi jövedelemadó törvény nem támogat. A közkedvelt juttatások közül jelenleg az egészségpénztári hozzájárulás és az üdülési csekk azon népszerű elemek, amelyekkel a pihenés, a betegségek megelőzése, de szükség esetén gyógyításának költsége is téríthető.

Szűrővizsgálatok: hosszú távú hatás

Az alapvető eszközök mellett számos munkaadó „céges" szűrő- vagy orvosi vizsgálattal igyekszik vonzóbbá tenni a juttatási csomagot. A bármikor igénybe vehető orvosi ellátás vagy akár az időszakos ingyenes szűrővizsgálatok komoly vonzerőt, hosszú távon pedig akár az orvosi költségeink érezhető csökkenését jelenthetik. Egészségünk szempontjából nem elhanyagolható az a tény, hogy az ilyen típusú egészségügyi szolgáltatásoknál általában a vizsgálat „jön hozzánk", azaz munkahelyünk megszervezi például a szűrővizsgálatokat, így nem fordulhat elő, hogy hónapokig halogatunk egy már esedékes vizsgálatot.

Saját bevallása szerint ezt a filozófiát alkalmazza a sanofi-aventis/Chinoin gyógyszergyártó vállalat is, ahol a munkavállalói egészségügyi juttatások között legfontosabbnak a már említett rendszeres védőoltásokat és szűrőprogramokat tekintik. Kelemen Enikő, a vállalat foglalkoztatási és szociális ügyi vezetője szerint öt éve a gyógyszergyár minden magyarországi munkavállalójának lehetősége van arra, hogy évente részt vegyen egy teljeskörű egészségügyi szűrővizsgálaton, Budapesten és Miskolcon magánorvosi ellátás keretében. Emellett a szűrések kiegészítéseként további szakorvosi vizsgálatokat vehetnek igénybe privát ellátás keretében azok a munkavállalók, akik ezt igénylik. Szintén népszerűek az ingyenes védőoltás-akciók, amelyeken a részvétel minden évben kimagasló – teszi hozzá Kelemen.

Hasonlóan a népszerű juttatások között szerepel az egészségmegőrzés a Budapest Banknál is. A pénzintézet közlése szerint ilyen például a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás, amit a munkatársak kétévenként komplex egészségügyi szűrővizsgálatokkal egészíthetnek ki, a cafeteria rendszerén belül választható egészségpénztári szolgáltatás, valamint a munkahelyek zömének jellegéből adódóan a szemüveg-támogatás. A vállalatnál emellett fontos szempont, hogy a dolgozók aktívan tegyenek saját egészségükért. Éppen ezért a juttatások között szerepel nem csak a sok helyen bevett kedvezményes sportolási lehetőség, de például olyan, unikumnak számító programok is, mint a stresszkezelés vagy éppen a dohányzásról való leszokás támogatása. Emellett a munkavállalók családtagjait is igyekeznek bevonni a programokba.

Az öngondoskodásra és az egészségmegőrzésre való törekvés elhintése hasonlóan néz ki a sanofi-aventis/Chinoin gyakorlatában is. Így például egészséghez kapcsolódó juttatásnak tekintik a különböző céges sportolási lehetőségeket és a vállalaton belüli sporteseményeket. "Mára sikerült elérnünk, hogy munkavállalóink többsége valóban tesz az egészségéért" – mondja Kelemen Enikő, aki szerint a magyar lakosság zöme semmilyen különösebb erőfeszítést nem tesz a megelőzés érdekébe.

A teljes cikk a HVG Online-on olvasható. 

hirdetés

Könyveink