hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Önmagát is megünnepli a félévszázados orvostörténeti múzeum

A 2015-ös nemzetközi Semmelweis-emlékévben ünnepli megnyitásának 50. évfordulóját a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM), amely idén a  saját történetét is bemutatja.

Semmelweis Ignác életművét az UNESCO 2013 júniusában a Világemlékezet részévé nyilvánította, az idei esztendőt pedig Semmelweis-emlékévvé, így hívva fel a figyelmet a híres magyar orvos halálának 150. évfordulójára - idézte fel az MTI-nek a múzeum főigazgatója. Varga Benedek hangsúlyozta: noha Semmelweis "az anyák megmentőjeként" vált világhírűvé, életművének jelentősége messze túlmutat a szülészeten, hiszen felismerései az orvoslástan szemléletbeli változását hozták.
A főigazgató elmondása szerint a Semmelweisről szóló kiállításukat idén és jövőre újabb külföldi helyszínekre is elviszik, valószínűleg Párizsba, Berlinbe és Londonba. A kiállítás egyszerűsített változata március 8-án nyílik meg a New York-i ENSZ székházban.
Varga Benedek emlékeztetett arra, hogy a múzeumnak otthont adó tabáni épület Semmelweis szülőháza és az 1960-as évek óta végső nyughelye is, így nemzetközi zarándokhelynek számít. A Várkert Bazár rekonstrukcióját követően, immár megújult épületbe várják a közönséget az állandó, illetve a Vágod? Az olló és a design című, aktuális időszaki kiállításukra. Utóbbi áprilisi zárása után május 6-án Selye János és a stresszelmélet munkacímmel nyílik új tárlatuk.

"Selye élete átfogja a 20. század nagy részét: Komáromban nőtt fel, Prágában diplomázott, majd 1931-től Kanadában, a montreali McGill Egyetemen kezdett kutatni, ahol számos tanítványából is világnagyság lett. Az ő szellemi támogatásukkal születik meg ez a kiállítás, amely arról fog szólni, hogy Selye milyen szellemi környezetben és mit talált ki a sejtek fiziológiájának elméletében, majd az milyen hatást gyakorolt a medicina fejlődésére" - mondta el a főigazgató.

Varga Benedek szólt a múzeum 2015-re tervezett másik kiállításáról is. "SOM 50 munkacímmel novemberre egy olyan kiállítást tervezünk, amely az intézményről fog szólni, azt fogja megmutatni, hogy kik dolgoztak itt, mit gondoltak a világról, a gyűjteményről, a tudományról, mit akartak csinálni, és hogyan látta mindezt a szakmai közönség, a sajtó és a laikus látogatók" - hangsúlyozta.

A főigazgató kitért arra is, hogy februárban elindult a műzeum mentori programjának idei sorozata, amely elsősorban az orvosi egyetemre készülő diákoknak szól: egy-egy orvos a saját szakterületéről tart nekik hetente másfél órás előadásokat. Az egyetemi nyílt napokon ugyanis meg lehet tudni azt, hogy milyen egyetemistának lenni, de azt nem, hogy milyen lesz orvosként dolgozni, itt azonban kiderülnek az egyes szakágak nehézségei és szépségei is - mondta Varga Benedek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink