hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

OGY - Azonnali kérdések és válaszok

Az egri kórházról és a szervátültetésekről is szó esett hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában.

Nagy Kálmán (KDNP) azt mondta, az országos tiszti főorvos rendelkezése szerint az egri Markhot Ferenc Kórház tekintetében szakfelügyeleti vizsgálatot kizárólag Bujdosó László regionális tiszti főorvos megbízásából lehet végezni, és megtiltottak minden egyéb ellenőrzést. Az ellenzéki képviselő szorgalmazta, hogy az egészségügyi miniszter hozzon létre egy független szaktekintélyekből álló bizottságot, amely megállapítaná, biztonságos-e a betegek ellátása Egerben.
Az egészségügyi miniszter válaszában ismertette Falus Ferenc országos tiszti főorvos és Bujdosó László regionális tiszti főorvos levelezését. Ezek szerint az országos főorvos október végén utasította kollégáját helyszíni ellenőrzésre 90 napon belül, azután pedig 120 naponként kell ellenőrizni a HospInvest kezelésében adott intézményt. A szakértőket Bujdosó László jelölheti ki. Székely Tamás szerint példaértékű lenne, ha minden ellenőrzést így terveznének meg és nem tartotta szükségesnek egy külön bizottság felállítását.
Tóth Gyula (MSZP) azonnali kérdésében arról beszélt, hogy a nem elegendő számú átültethető szerv az egészségügyi létszámhiányból vezethető le, és ha nagyobb figyelmet kapna ez a terület, évente 10-20 donorral több lehetne. A kormánypárti képviselő azt mondta, az ország donorjelentésre alkalmas több mint 100 kórházából mindössze 50 jelent és közülük is kevesen rendszeresen. Az elmulasztott eseteket szankcionálják-e? - kérdezte. Tóth Gyula azt is tudakolta, támogatja-e a szaktárca donorkereső csoport felállítását.
Az egészségügyi miniszter válaszában közölte: Magyarországon évente 700 ember kerül fel a transzplantációs listára, 350 szervátültetés történik és 256 donorjelentés volt. Székely Tamás a fő problémának a donor kiválasztásra vonatkozó szabályokat nevezte. Mint mondta, a jogszabályok szerint felnőttek esetében 12 órán keresztül kell igazolni, hogy nincs agyműködés.
A szakminiszter szerint tervezik, hogy a súlyponti intézményeknél kötelező lenne olyan eszközöket beszerezni, amivel ezt a 12 órás megfigyelést le lehetne rövidíteni.

Forrás: MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink