2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Nyereségesek is lehetnek a kórházak Csehországban

Míg tavaly a kórházak 51 százaléka, az idén már 57 százaléka gazdálkodott az első félévben pozitív mérleggel Csehországban. Szakértői elemzések szerint a kórházak költségtudatosabb gazdálkodásához hozzájárult, hogy tavasszal emelték az orvosok és az egészségügyi személyzet béreit, illetve, hogy  a kórházakban fokozatosan felszámolják a felesleges ágykapacitásokat.

Az országban működő 166 kórház 57 százaléka az első hat hónap alatt nyereséget, míg 43 veszteséget jelentett. A veszteséget kimutató kórházak mintegy fele az első félévet ötmillió koronát meg nem haladó hiánnyal zárta. A csehországi egészségügy évi összköltségvetése mintegy 280 milliárd korona.

A cseh kórházak összkiadása az első hat hónapban 63,3 milliárd koronát tett ki, míg a bevételek meghaladták a 63,8 milliárd koronát. Az előző év hasonló időszakához viszonyítva a kórházak kiadásai 1,5 százalékkal emelkedtek. Ez jóval alacsonyabb ráta, mint az előző években, amikor ez az emelkedés átlagban 7 százalék körül alakult. A bevételek két százalékkal nőttek. A bevételek 82,1 százalékát az egészségbiztosítótól származó bevételek tették ki. Ez éves szinten három százalékos emelkedés.

A kiadások legnagyobb részét hagyományosan a bérek alkotják: éves szinten négy százalékkal emelkedtek, s részesedésük az összkiadásokból 43,8 százalékról 44,8 százalékra nőtt. A gyógyszerekre fordított kiadások az előző év hasonló időszakához képest három százalékkal emelkedtek, s az első hat hónapban az összkiadások 12,5 százalékát tették ki. Az egészségügyi eszközökre, segédeszközökre fordított kiadások éves alapon négy százalékkal emelkedtek, s az összkiadások 13,4 százalékát alkották.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink