hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Nyelőcső-légszomj

Érdekes esetek

Egy addig egészséges, négy hónapos csecsemőt hirtelen fellépő légszomj miatt szállítottak a berlini Buch Kórházba. Bronchoszkóppal ugyan nem találtak eltérést, de a kislány az intubálás után jobban lett. A tubus eltávolításakor viszont újra fulladni kezdett. Miután az aspiráció gyanúja nem igazolódott, részletesebb kivizsgálásba kezdtek, és rá is bukkantak a kiváltó okra, csak nem a légcsőben, hanem a nyelőcsőben. A légcsövet is összeszorító vadgesztenyét testvére gyömöszölte a kislány szájába.

Aspirációt feltételeztek egy másik alkalommal is, amikor egy hét hónapos kislánynál fordult elő hasonló eset. A garatot, a gégefőt és a hangrést rendben találták, stridor nem alakult ki, a tüdőfunkciós értékek sem voltak kórjelzők. Ennek ellenére a gyermek légszomjjal küzdött, amelyet csak az intubálás enyhített. A légcsőben találtak némi répatörmeléket, ám ezek az apró darabok semmiképpen nem okozhatták a klinikai képet. A rejtélyre végül a nyelőcsőtükrözés derített fényt. Ennek során Jochen Strauss, a berlini kórház aneszteziológus professzora egy 2 centiméteres, ujjnyi vastag virslidarabot távolított el, amely a légcsövet kívülről összenyomva megnehezítette a légzést.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés