hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Nobel-díjak 2005

A fizikai Nobel-díjat

idén Roy J. Glauber (Harvard University, Cambridge, USA), illetve John L. Hall (JILA, University of Colorado and National Institute of Standards and Technology, Boulder, USA) és Theodor W. Hänsch (Max-Planck-Institut für Quantenoptik, Garching and Ludwig-Maximilians- Universität, München, Németország) kapta megosztva, a fény természetének tanulmányozásában elért eredményeikért, illetve ezek alkalmazásáért.
A díj egyik felét az 1925-ben született R. J. Glaubernek ítélték oda „az optikai koherencia kvantumelméletéhez adott hozzájárulásáért”, vagyis a fény részecskéi, a fotonok, viselkedésének elméleti leírásában elért eredményeiért.
A fény természete kettős, elektromágneses hullámnak és részecskék áramlásának is tekinthetjük. A fény részecsketermészetét Einstein igazolta, a fotoeffektus értelmezéséért kapott Nobel-díjat 1921-ben. Kimutatta, hogy a fény meghatározott energiájú kvantumát, a fotont elnyelő szilárd anyag gerjesztődik, majd egy elektron jelenik meg. Ez a mikrovilágban játszódó folyamat szolgál alapul a fény észlelésénél, az anyagra eső fényt elektromos jelként észleljük.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés