hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Nő az újszülöttek esélye a veszprémi kórházban

A veszprémi Csolnoky kórházban a több száz millió forintos fejlesztésnek köszönhetően nő az intenzív ellátásra szoruló csecsemők életesélye – közölte Rácz Jenő, az intézmény főigazgatója.

Rácz Jenő tájékoztatása szerint ez a harmadik európai uniós projekt, amelynek köszönhetően fejlődik a Veszprém megyei kórház. Az intézmény a Perinatális Intenzív Centrum (PIC) és az intenzív neonatológiai osztály műszaki fejlesztéséhez csaknem 240 millió forintot nyert el uniós forrásból, így az önrésszel együtt 266 milliós beruházást kezdhetnek meg.

Szabó Éva projektmenedzser felidézte: az osztály 17 évvel ezelőtt épült, azóta nem történt átfogó felújítás. A mostani fejlesztés célja a koraszülött, súlyos állapotba került és intenzív ellátásra szoruló újszülöttek életesélyeinek növelése a kórház PIC informatikai és orvostechnológiai eszközeinek fejlesztéseivel.

A pályázati pénznek köszönhetően mintegy 180 millió forintért orvosi eszközzel bővül a részleg gépparkja, köztük klinikai, valamint intenzív inkubátorokkal, lélegeztető-készülékekkel, betegőrző-monitorokkal, ultrahang- készülékekkel, EEG-monitorral és helyszíni röntgenkészülékkel. Informatikai fejlesztésre 36 milliót fordítanak, 22 millió forintot pedig a burkolatok, az orvosigáz- és az elektromos hálózatok felújítására.

A felújítási munkálatok, valamint az eszközbeszerzések nyáron kezdődnek el, év végére megújul a PIC-részleg. Az átalakítások ideje alatt az osztály nem zár be, a betegeket a kórház egy másik részlegében fogadják.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink