hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Gyógyítás

Nincs még használható műmáj, kevés a donor

Túl kevés a donor az akut vagy krónikus májgyengeségben vagy karcinómában szenvedő betegek májának transzplantációjához.
Ugyanakkor a harminc éve tartó kutatások sem járnak sikerrel abban, hogy a beteg máj munkájának gépi megerősítésére vagy a szerv pótlására megfelelő módszert találjanak a tudósok. Az eddig kifejlesztett szerkezeteknek többnyire nem volt pozitív hatásuk az emberi szervezetre – jelentette ki Andrew Burroughs brit kutató a nyolcezer meghívott részvételével zajló Európai Májkonferencia (EASL) alkalmából tartott sajtótájékoztatón Bécsben.
 
„A májtranszplantációra váró emberek egyharmada meghal. A lehetséges szervdonoroknak csupán felét használjuk fel. Ezen változtatni kell: a társadalomnak nagyobb készséget kellene mutatnia a szervek adományozását illetően” – hangsúlyozta Burroughs.
 
A donorok hiánya miatt nagyon sok vírusos májgyulladásos beteg hal meg, illetve olyanok, akik szervét eltávolították májkarcinóma miatt, vagy akik akut mérgezést – például gombamérgezést – szenvedtek. Sajnos egyre többen vannak a mind fiatalabb, alkoholos májgyulladásban szenvedő gyógyíthatatlan fiatalkorúak is, akik egy átmulatott éjszakának köszönhetik betegségüket.
 
Bár már egy ideje léteznek kísérleti rendszerek, amelyekkel megpróbálják helyettesíteni vagy segíteni a beteg máj munkáját, csak most állnak rendelkezésre a működőképességüket vizsgáló klinikai tanulmányok adatai. Burroughs ismertette a már több klinika által felvásárolt úgynevezett MARS rendszert, amelynek segítségével méregtelenítik a vért. A klinikai tanulmány során a MARS segítségével a májzsugorodásban és sárgaságban szenvedő, végstádiumban lévő betegek halandóságát kísérelték meg a felére – negyvenről húsz százalékra – csökkenteni. A huszonnyolc napos megfigyelési időszakban azonban nem állt be javulás a kezeltek állapotában, sőt megnövekedett a vérzéses esetek száma.
 
Jelenleg fejlesztés alatt állnak olyan műszervek, amelyek a méregtelenítő mechanizmus érdekében állati vagy emberi májsejteket is tartalmaznak.
 
Az élő májrészek adományozása sem jelenthet biztos és megnyugtató megoldást a problémára, hiszen minden kétszázötvenedik adományozó donor meghal az operáció következményei miatt.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés