hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Némi plusz juttatással haza lehetne csábítani az ápolókat

Néhány millió forintos egyszeri juttatásért, és a 13. havi fizetés miatt már sokan hazatelepülnének, írja egy friss elemzés nyomán az Economx.

Míg 1990-ben közel 400 ezer magyar élt életvitelszerűen külföldön – ez a szám 2023-ra már 770 ezerre emelkedett, ami 75 százalékos növekedést jelent – ez derül ki az Egyensúly Intézet összefoglalójából, amit a külföldön munkát vállalók hazatelepülésének elősegítése miatt állítottak össze. De ez elemzés szerint egy egyszeri 4 millió forintos juttatásért vagy 13. havi fizetésért már nagyon sokan hazajönnének.

Az aktív korúak vagyis a 20–64 éves korosztályban a magyarországi kivándorlók aránya 2010 és 2020 között több mint háromszorosára emelkedett: 2020-ban 4,4 százalék volt - 260 ezer fő- , de a koronavírus-járványt megelőzően, 2017-ben már elérte az 5,6 százalékot is, ami 339 ezer munkaképes korú kivándorlót jelentett. Mára pedig az Európában munkát vállalók a hazai 4,7 millió foglalkoztatott 7 százalékát teszik ki – idézi a tanulmányt az Economx.

Azok, akik külföldön keresik a boldogulásukat leggyakrabban Németországot, az Egyesült Királyságot és Ausztriát választják. Ebben a három országban összesen mintegy 281 ezer magyar él és dolgozik.

A külföldön élők nagyjából öthatoda nem vagy legfeljebb a nagyon távoli jövőben tartja valószínűnek a hazatérést, ám mintegy 15-17 százalék azt tervezi, illetve elképzelhetőnek tartja, hogy a következő 5–10 évben hazaköltözik.

(...)

Annak ellenére, hogy a munkaerő kivándorlása, illetve a feszes munkaerőpiac, a több szakmában is jelenlévő munkaerőhiány évek óta a hazai közbeszéd része, kevés érdemi szakpolitikai beavatkozás történt a külföldön dolgozó magyarok hazacsábítására. 2015-ben indították el, majd egy évvel később le is állították a Gyere haza, fiatal! programot. Csupán 105-en tértek haza, míg a Magyar Tudományos Akadémia eleve csak a magasan képzett fiatalokra célzó Lendület programjának pályázatán is mindössze 200 kutató nyert támogatást.

Az EU-ban is ritkák az átfogó, pláne a sikeres hazatérési szakpolitikai csomagok– hívja fel a figyelmet az Egyensúly Intézet.De egy friss kutatás adatai szerint a külföldön dolgozó magyar munkavállalókat, köztük az ápolókat némi egyszeri juttatással, magasabb bérekkel haza lehetne csábítani.

A válaszadók 43 százaléka ösztönzőként egy 4 millió forintos egyszeri hazatérési támogatást jelölt meg. 35 százalék a kötelező 13. havi fizetést, 32 százalék a külföldi jövedelem felét elérő jövedelmet, 24 százalék pedig a 2 millió forintos egyszeri támogatást jelölte meg a legmotiválóbb elemként a hazatérése szempontjából.

A magyar ápolók fizetése egyes bérkategóriákban a márciusi béremeléssel Magyarországon eléri az 1800 eurót (700 ezer forint). Ugyanakkor Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a Kórházszövetség konferenciáján azt mondta: a magyar ápolóbérekkel szemben Ausztriában ma 3700 euróért (1,4 millió forint) csábítják a dolgozókat és évente nem tizenkétszer, hanem tizennégyszer kapnak fizetést, így egy ápoló havi bére eléri már a 4200 eurót (1,6 millió forintot) is – sorolta a kamara elnöke.

(forrás: Economx)
hirdetés

Könyveink