hirdetés
hirdetés
2024. május. 11., szombat - Ferenc.
hirdetés

Nem szedik kellő ideig

Az antidepresszívum elhagyása

Az antidepresszívummal kezelt betegek kétharmada idő előtt abbahagyja gyógyszereinek szedését. Mit tehet az orvos a betegek jobb együttműködése érdekében? Egy új amerikai vizsgálat eredményei rávilágítanak a családi támogatás, valamint az orvos-beteg kapcsolat jelentőségére.

A depressziós betegek kezelésére vonatkozó irányelvek abban megegyeznek, hogy a gyógyszeres kezelést a depresszió tüneteinek megszűnte után még 4–9 hónapig folytatni kell. A gyakorlat azonban egészen más: a gyógyszer fajtájától és a vizsgált populációtól függően a betegek jelentős része – ez az arány elérheti a kétharmadot is – három hónap elteltével már nem szedi a gyógyszerét.

Egy egyesült államokbeli vizsgálatban 401 szelektív szerotonin-visszavétel-gátlóval (SSRI) kezelt beteg és az őket kezelő 137 orvos kapcsolatát tesztelték. A rosszabb együttműködéssel összefüggő tényezőket táblázatban soroltuk fel. A betegeket szinte kizárólag SSRI-vel kezelték. Az orvosok és a betegek figyelemre méltó különbséggel emlékeztek vissza a kezelés várható időtartamáról nyújtott tájékoztatásra. Míg az orvosok 72 százaléka állította, informálta betegét arról, hogy a kezelés 6 hónapnál hosszabb ideig tart, erre a betegeknek csak a 34 százaléka emlékezett. Az egyik oka ennek az lehet, hogy a betegek általában rosszul jegyzik meg az orvostól kapott információkat. Ez nyilvánvalóan kiküszöbölhető, ha az orvos a későbbiek során megismétli a tájékoztatást.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kern Dávid
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés