hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Nem lehet elég alacsony

Kevesebb kardiovaszkuláris esemény

Camelot Artúr király birodalmának fővárosa volt, ahol a legenda szerint igazság és jóság uralkodott. A november elején ezen a néven közölt vizsgálatnak nincs köze a legendákhoz, ám eredményei meglepően jók, és a bizonyítékok szerint igazak is.

A New York Times november 11-én számolt be a CAMELOT vizsgálat egy nappal korábban a JAMA hasábjain (2004;292: 2217–2225) közzétett eredményeiről. A napilap riportere, Gina Colata szavai szerint „a tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a normális vérnyomás nem lehet elég alacsony – az érvényes irányelvekben szereplő érték alá csökkentésével kevesebb lesz a szívroham, a szélütés és a szívmegállás, kevesebben kerülnek kórházba mellkasi fájdalom miatt, kevesebb koszorúeret kell megoperálni, és persze kevesebben is halnak meg.”

Két hatóanyag

Az amlodipin csökkenti a kedvezőtlen kardiovaszkuláris események előfordulását olyan koszorúérbetegeknél, akiknek normális a vérnyomásuk – áll a kettős vak, véletlen besorolásos, 24 hónapig tartó multicentrikus vizsgálat következtetéseiben. Eddig nem tudhattuk, hogyan hatnak a vérnyomáscsökkentők a kardiovaszkuláris eseményekre a normális vérnyomású koszorúérbetegeknél. A tanulmány ezt kívánta tisztázni az amlodipin és az enalapril adásával. A kontrollcsoport placebót kapott. Az összesen 1991 vizsgálati alany koszorúérbetegségét angiográfiával bizonyították (érszűkületüknek meg kellett haladnia a 20 százalékot), diasztolés vérnyomásuk pedig nem érhette el a 100 Hgmm-t.

A vizsgálat egyéb mutatói közé tartozott az amlodipin és az enalapril, valamint az enalapril és a placebo hatékonyságának öszszehasonlítása. A kardiovaszkuláris események magukban foglalták a kardiovaszkuláris eredetű mortalitást, a nem fatális szívinfarktust, a hirtelen szívhalál utáni eredményes újraélesztést, a koszorúsereken végrehajtott revaszkularizációs műtéteket, az angina és a szívelégtelenség miatti kórházi kezelést, a halálos és a nem fatális szélütést, a tranziens isémiás attakot és az újonnan diagnosztizált perifériás érbetegséget.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés