hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

Nem csak a könyvmolyoknál laknak könyvtetvek

A lakásunk-házunk faunája lényegesen változatosabb, mint gondolnánk: egy vizsgálat szerint egy átlagos amerikai családi házban több mint száz rovarfaj fordul elő – írja az Origo.

Az Észak-karolinai Egyetem és az Észak-karolinai Természettudományi Múzeum munkatársai ötven önként vállalkozó házát vizsgálták át a padlástól a pincéig, és több mint 10 000 (élő és holt) mintát gyűjtöttek. A minták egy része gyakran csak egy szárny vagy egy lábtöredék volt, és a rendszertani meghatározást követően még maguk a kutatók is meglepődtek, hogy milyen gazdag ízeltlábú-faunával rendelkezik egy kertes ház.

A legtöbb ízeltlábú a rovarok közé tartozott, de voltak közöttük pókok (idetartoznak az atkák is), soklábúak (százlábúak és ikerszelvényesek) és rákok (ászkarákok) is. Az átvizsgált félszáz házban nagyjából 750 fajt tudtak kimutatni 300 családból. A leggyakoribbak a bogarak és a legyek voltak, ezeket követték a hangyák, darazsak, poloskák, molyok, ászkák, ugróvillások és csótányok. Sok olyan faj volt, amelyből házanként csak egyetlen példányt találtak a kutatók. A vizsgálatnak két váratlan eredménye is született: a csótányok jóval ritkábbak voltak, mint azt a kutatók várták, ugyanakkor könyvtetveket szinte minden házban találtakolvasható az origo.hu-n, ahol közelebbről is bemutatnak néhány kéretlen lakótársat.

(forrás: origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink