hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Nem az önérzetünk, a pénzünk a kevés

Szakmai körökben kiverte a biztosítékot az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGYE) múlt heti kijelentése – írja  a Magyar Hírlap.

Felidézik, hogy a szövetség szerint vannak országok, amelyek az innováció nagy részét finanszírozzák, Magyarország viszont „potyautasnak” számít, mivel abban bízva, hogy más országok állják a gyógyszeripari innováció költségeit, amikor a termék hozzánk is eljut, csak élvezi annak hasznát.

Erre reagál a lapban a Fidesz egészségpolitikusa, Horváth Zsolt, aki szerint hazánk minden új termékben megfizeti a kutatás és fejlesztés árát, és ez alól a gyógyszerek sem jelentenek kivételt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy nálunk csupán egy-két gyógyszercég foglalkozik új hatóanyagok kutatásával, ezért az IGYE felvetését szerinte nem igazán lehet értelmezni.

Mint mondta, annak is oka van, hogy Magyarország másoknál kevesebb új készítményt fogad be a társadalombiztosítási körbe. „A betegségek nagy része már a szabadalmi oltalom alól felszabadított, olcsóbb orvosságokkal is jól kezelhető” – idézi a szakpolitikust a Magyar Hírlap.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink