hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Nehezen mérhető a mértéktelenség

Alkoholfogyasztási szokások Magyarországon

Egy hazai felmérés szerint az alkoholfüggők orvosi ellátása 35 százalékkal drágább, mint egy „átlagos” betegé. Miután Magyarországon a legszerényebb becslések szerint is 800 ezren küzdenek alkoholproblémákkal, a prevenció mellett a gyógyítás is fokozott hangsúlyt kap.

Magyarország az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO felmérése szerint Közép- és Kelet-Európában igen „előkelő” helyen áll a mértéktelen alkoholfogyasztásból következő halálozásban. Az alkoholfüggők, kontrollvesztettek számát valójában csak becsülni lehet: az epidemiológusok többsége szerint az 50-60 ezer nyilvántartott, kezelés alatt álló vagy átmenetileg absztinens betegen kívül legalább 800 ezren lehetnek a kezeletlenek. Treuer Tamás pszichiáter 2001-es tanulmányában 800 ezer és kétmillió közé teszi ezt a számot.

Beszédes számok

Gárdos Éva, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője szerint az egészségfelmérések egyik legproblémásabb módszertani területe az alkoholfogyasztás mértékének reális felmérése. Kialakultak ugyan a nemzetközileg elfogadott, illetve használt mérési módszerek, ám az ivási szokások országonként mások, és az alkoholfogyasztás társadalmi megítélésében is különbségek mutatkoznak. Magyarországon több vizsgálat is foglalkozott a lakosság alkoholfogyasztási szokásaival, mivel azonban nem voltak egységesek a nagyivók besorolási szempontjai, a különböző felmérések számadatait csak kellő kritikával szabad összehasonlítani.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Lóránth Ida
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés