hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.


Néha csak 1 percen múlik egy kisgyermek élete


Január 21-én Budapest és Miskolc után az észak-alföldi régióban is megkezdte működését egy különleges gyermek-mentőorvosi kocsi. A világszínvonalú eszközpark tartalmaz számítógép vezérlésű lélegeztetőgépet, defibrillátort, EKG-monitor rendszert, infúziós pumpát, égési kötszert, speciális véna- és légút biztosító eszközöket, sőt még egy mobil inkubátor kapszulát is.

A gyermek-mentőorvosi kocsi (gyermek-MOK) olyan gyorsbeavatkozó mentőegység, amelyen minden esetben két fő – egy gyermekorvos és egy gépkocsivezető – teljesít szolgálatot. Az orvosok nagy része a debreceni Gyermekklinika dolgozója, akik részállásban vállalnak munkát.. Az egységet az OMSz irányító csoportja vetheti be a hét minden napján, 8-tól 20 óráig az régió egész  területén.
A gyermek-mentőorvosi egység különleges felszereltségének és szaktudásának köszönhetően a helyszínen el tudja kezdeni a beteg gyermek magas szintű ellátását. Mivel beteget nem tudnak szállítani, szükség esetén a kórházba szállítást a hagyományos mentőegységgel közösen végzi úgy, hogy a gyermekorvos átül a mentőbe a felszereléssel.
A gyermek mentőorvosi egység a debreceni mentőállomás kötelékébe tartozik és a debreceni Gyermekklinika biztosította pihenőszobában várja a riasztásokat. Debrecen, Nyíregyháza és a többi észak-alföldi település lakói számára hamarosan megnyugtató, megszokott látvánnyá válik a baj esetén perceken belül megérkező, különleges külsejű gyermekmentőorvosi kocsi, amellyel magas szakmai képzettségű, elhivatott mentősök érkeznek a kis beteg segítségére.
 

cimkék

hirdetés

Könyveink