hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Negyed százada variola vera-mentes a Föld

Az utolsó himlőbeteg

„Kóczé Antal cigányprímás a legragyásabb arcú cigány volt Magyarországon, ami pedig nagy szó, mert a cigánygyerekek közül minden második átesik a hólyagos himlő név alatt ismert betegségen, némelyik bele is pusztul” – írja Krúdy Gyula a Régi pesti históriák egyikében.
A variola vera más fertőző betegségekhez hasonlóan végigkísérte az emberiség történetét.
  A szanszkrit eredetű Ayur-Veda i. e. 1500 körüli himlőről tesz említést Indiában. A betegség pusztításáról szóló első írásos emlékek az i. e. 1122-ből, Kínából származnak. Himlő áldozata lett a több mint 3000 évvel ezelőtt elhunyt V. Ramszesz egyiptomi fáraó is. Európába a hunokkal került be a betegség a 10. században. A történelmi tapasztalatok tanúsága szerint a himlőjárvány akár a megbetegedettek egyharmadának halálát is okozhatja, ezenkívül testi torzulásokkal, meddőséggel, vetéléssel és vaksággal is járhat.
  Amerika felfedezésével, az újkor kezdetén az Óvilág megfertőzte himlővel az Újvilágot is (ahonnan viszont megérkezett Európába a szifilisz). Pizarro, az inka birodalmat meghódító spanyolok vezére 1531 körül himlővel fertőzött ruhákat „ajándékozott” a dél-amerikai indiánoknak. Ezt tették az Észak-Amerikában az 1754 és 1767 között vívott brit–francia gyarmati háborúban a britek is: a franciákkal szövetségben álló indiánoknak adtak fertőzött ruhadarabokat. Ilyen értelemben tehát a himlő sem új „találmány” a vegyi fegyverek között.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
JUHANI NAGY JÁNOS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés