hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Négy kiemelt gyógyfürdő-beruházást támogat az állam (frissítve)

A jövőben négy kiemelt gyógyfürdő-beruházás valósulhat meg Magyarországon, több mint 6,5 milliárd forintos állami támogatással: Hajdúszoboszlón és Szegeden új élményfürdő épül, Bükön és Zalakaroson pedig a már meglévő fürdőt fejlesztik - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő hétfői budapesti tájékoztatóján. A Fidesz szerint Szeged esetében politikai döntésről van szó.

Hajdúszoboszlón a közelmúltban rakták le az új élményfürdő alapkövét; a beruházás végén Európa legnagyobb fürdőkomplexuma létesül. Az összesen 4,7 milliárd forintos beruházásból, 2,25 milliárd forint az állami támogatás, amelynek segítségével 2009. decemberéig épülhet meg az "Aqua Palace" nevű új fürdő Hajdúszoboszlón.
Szegeden 6 milliárd forintos beruházás valósulhat meg, és 2009. októberéig épülhet fel egy új gyógy- és wellness fürdő. A város ehhez 3 milliárd forintos támogatást használhat fel.
A zalakarosi fürdő esetében a 2,7 milliárdos fejlesztésből 809 millió a támogatás. Ebből a pénzből 2011. májusáig fejezhetik be az új fogadóépület megépítését, a fedett fürdő átalakítását, valamint a gyógy- és wellness részleg fejlesztését.
A negyedik beruházás a büki gyógyfürdőt érinti, amelyet 2010 augusztusáig alakítanak át 1,75 milliárd forintból, 525 milliós állami támogatással. Itt szintén a gyógyfürdő szolgáltatásait fejlesztik majd.
Bánki Erik, a parlament sport és turisztikai bizottságának fideszes elnöke szerint a kormány ötévnyi tehetetlenség után végre felismerte a magyarországi gyógyfürdőkben rejlő turisztikai potenciált. Azonban míg a szóban forgó négy fürdőből három tradicionális gyógyhely, Szeged esetében nyilvánvalóan politikai döntés született, hiszen a teljes támogatási összeg felét adja a kormány egy olyan fürdő megépítéséhez, amely a legkevésbé ismert a gyógyturizmus területén.
A Fidesz büszke arra a fürdőfejlesztési programra, amelyet 2001-ben kezdett meg a Széchenyi-terv keretében. A frakció szerint, ha ezt nem verte volna szét a Gyurcsány-kormány, akkor ma Magyarország piacvezető lehetne Európában az egészségturizmus területén. A program újraélesztésében a Fidesz parlamenti frakciója továbbra is partner - reagált a testület a kormányszóvivői tájékoztatóra.

 

Medical Online; MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink