hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Nanotechnológia a rákgyógyászatban

A nanotechnológia alkalmazása ígéretes közelségbe hozhatja a rákbetegek célzott, személyre szabott kezelését. Molekuláris szinten teremt lehetőséget új, a rák legkorábbi stádiumában is működő diagnosztikai eljárások kidolgozására, célzott, és a mainál jóval kevesebb mellékhatással járó gyógymódokra.

„Az onkológia jövője, a rák okozta szenvedés és halálozás megszüntetése azon múlik, képesek vagyunk-e a rákkal molekuláris szinten szembeszállni” – idézi a Science című lap Andrew von Eschenbach, az amerikai National Cancer Institute (NCI, Bethesda, Maryland) korábbi igazgatója szavait. A National Cancer Institute 2004-ben 144 millió dolláros rák nanotechnológiai programot indított, Európa és Japán szintén komolyan finanszírozza a betegség elleni küzdelem nanotechnológiai megközelítését. A kutatások interdiszciplinárisak, vegyészek, az anyagtudomány szakemberei, biológusok, fizikusok, orvosok dolgoznak együtt. Több eljárás már sikeresen túljutott az állatkísérleteken, jelenleg klinikai kipróbálás alatt vagy az azt megelőző szakaszban van, egy nanotechnológiára alapozott diagnosztikai eljárás pedig már piacra is került.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés