hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Nanoezüsttel a katéter-fertőzések ellen

A nanotechnológia alkalmazásával sikerült nanoméretű ezüst részecskéket előállítani biológiai szervezettel kompatibilis mátrixban, amellyel bevonatot lehetett képezni a katéterek felületén. Az ily módon kifejlesztett urológiai katéterek magas antibakteriális hatást mutattak. 

A baktériumok elleni harcban az antibakteriális szerek alkalmazásával feltételeztük, hogy a fertőzésveszély teljesen megszűnik. A remény azonban nem vált valóra, hiszen azzal nem számoltunk, hogy a patogén mikrobák rezisztenssé válhatnak a gyógyszerekkel szemben – írja a Népszava.

A Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. felvette a kesztyűt és hadat üzent a kórokozóknak. A Baross Gábor pályázati program keretein belül valósulhatnak meg azon kutatásaik és technológiai fejlesztéseik, melyekkel visszaszoríthatók a különböző, katéter okozta fertőzések. 

A pályázat keretében olyan technológia kifejlesztése volt a cél, amelyek során a katéterek felületét antibakteriális anyaggal módosíthatják. Erre egy régről ismert anyag, az ezüst tűnt a legmegfelelőbbnek, hiszen már az ókorban is ismeretes volt kiváló baktérium-ölő hatása. 

Annak érdekében, hogy a katéterek felülete baktericid tulajdonsággal rendelkezzen, az ezüst "megmunkálására" volt szükség. A nanotechnológia alkalmazásával sikerült nanoméretű ezüst részecskéket előállítani biológiai szervezettel kompatibilis mátrixban, amellyel bevonatot lehetett képezni a katéterek felületén. Az ily módon kifejlesztett urológiai katéterek magas antibakteriális hatást mutattak. A baktérium-ölő katéterek előállításának technológiája szabadalmaztatás alá került.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés