hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Gyógyítás

Nanobogáncs gyógyíthatja az érrendszer betegségeit

Több rétegű nanorészecskét, becenevén nanobogáncsot fejlesztettek ki amerikai kutatók, amely a páciens érrendszerében közvetlenül a sérülés helyére szállítja a hatóanyagot – adta hírül kedden az EurekAlertcímű online tudományos portál.
A Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Harvard kutatói egyesítették a nanotechnológia és a személyre szabott orvoslás elvét. Tanulmányukat, amelyben leírják az új „érgyógyító” nanoeszközt, az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) legfrissebb számában jelentették meg.
 
A nanorészecskékhez olyan fehérjemolekulákat kapcsoltak, amelyek az érfal sérült részéhez kötődnek, rögzítik az eszközt, amelyből így éppen ott szabadul fel a gyógyszer, ahol igazán szükség van rá. Az artéria sérült részein hozzáférhetővé válik az érfal alapmembránja, az alkalmazott fehérje ehhez kötődik. A rögzült nanobogáncsból ezután akár 12 napon át áramlik ki a hatóanyag.
 
A megkeményedett artériák érelzáródáshoz, végül szívrohamhoz vezethetnek, ezért a sérült érszakaszok kijavítása életmentő. Jelenleg apró ballonokkal tágítják ki a beszűkült eret, majd úgynevezett sztenttel támasztják ki, hogy a vér áramlása előtt megszűnjön az akadály.
 
A most közzétett tanulmányban egy sejtosztódást gátló anyagot juttattak az érfalhoz, amely megelőzi a hegszövet felszaporodását, ezáltal az artéria elzáródását. A 60 nanométeres részecske három rétegből áll: a belső magban van a gyógyító hatóanyag és egy PLA jelű polimerlánc, a középső rétegben szójalecitin, a külső burkot pedig a PEG jelű polimer alkotja. A gyógyszer csak akkor kerül a szervezetbe, amikor egy kémiai folyamat, az úgynevezett észterhidrolízis során kiszabadul a PLA polimerláncából.
 
A nanobogáncsot egyelőre patkánykísérletekben tesztelik, humán alkalmazása még távol van, ám a jövőben minden olyan betegségnél alkalmazható lehet, amely az érfal sérülésével jár.

 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés