hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Nagy üzlet a magyar egészségügy

Mennyiségben még nem, de bizonyos szakmákban és elsősorban minőségben a magánegészségügyi szektor felveszi a versenyt az állami intézményrendszerrel, közli a Portfolio. Az egészségügyben érdekelt legkülönbözőbb magáncégek 2017-es beszámolói egyértelműen ezt támasztják alá.

Egyre több magáncég esetében hallani a piacról olyan információkat, hogy bizonyos szakmáknál már a privát oldalon is megjelentek a kezdetleges várólisták. Ez a fokozódó kereslet és a szűkös munkaerőállomány következménye. Mindezek a folyamatok jól kiolvashatóak a legnagyobb magyarországi profitorientált magáncégek 2017-es üzleti beszámolóiból, írja a lap.

Az általuk összegyűjtött 23 szolgáltató tavaly több mint 68 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 8,7%-os növekedésnek felel meg. Az árbevétel növekedési ütemének mediánja 10,2% volt a vizsgált cégeknél, ami némi lassulásnak felel meg a korábban látott 15%-os növekedési ütemek után. A legnagyobb ütemben a Semmelweis Kft. tudta növelni árbevételét: 2016-ban még az utolsó volt a sorban 380 milliós forgalmával, 2017-ben viszont már 1,37 milliárd forintot tudott felmutatni, ami 3,5-szeres növekedés.

A második legnagyobb árbevétel-növekedést a kórházával hamarosan elkészülő Duna Medical Center mutatta fel tavaly: 789 millió forintról 1,5 milliárd fölé növelte forgalmát.

Az adózott eredmény tekintetében sokkal vegyesebb a kép. A felsorakoztatott vállalatok felénél csökkent a profit 2017-ben. Összességében 5,1 milliárd forintos adózott nyereséget értek el ezek a cégek, ami 5,6%-os javulásnak felel meg a 2016-os össznyereséghez képest. A legnagyobb, 1 milliárd forint feletti nyereséget az Affidea Diagnosztika érte el, amely idén év elején a Főnix-Med megvásárlásával a magánegészségügyi piac új szegmensébe lépett be. A Kreatív-Fogklinika 651 millió forintos adózott eredményt ért el, mindezt 3,2 milliárd forintos árbevétel után, melyből több mint 3,1 milliárd forint exportértékesítésből származott. A dobogóra a Varga Péter Pál által vezetett Budai Egészségközpont (melyben tavaly 60%-os részesedést vásárolt a Csányi Sándorhoz köthető Bonitas Csoport) ért fel 624 millió forintos nyereségével. A BEK triplázni tudta nyereségét, ehhez hasonló eredményjavulást ért el 2017-ben a Swiss Medical Services, azonban a profit növekedési ütemében szintén a Semmelweis magáncége került az első helyre, 12-szeresére nőtt az adózott eredmény.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink