hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Szétszakadó ellátórendszer

Az egészségügy rendszerszintű átalakítására a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormánynak volt esélye – írja átfogó elemzésében Lénárd Rita, akinek írását a Heinrich Böll Alapítvány közli.

A Portfolio 2017. októberi, magánegészségügyi konferenciáján hangzott el: “a magán-szolgáltatókhoz fordulók aránya a 20–60 év közöttiek körében idén várhatóan 65 százalék fölött lesz, évi 300 milliárd forint, amit egészségügyi szolgáltatásra költenek el az emberek.” Ez csak a jéghegy csúcsa, mert ezek az adatok a jogtiszta működésű szolgáltatók elemzéseiből származnak. Van azonban egy másik, rejtett út, az úgynevezett “lakásrendelők”, ahol finoman szólva is szerény körülmények közt csupán egy megbeszélés zajlik, talán egy rövid fizikális vizsgálattal, a labor, a diagnosztika és az esetleges beavatkozás is az államiban folytatódik – hálapénzért. Ezeket a rendelőket döntően olyan – sok esetben a szakmában elismert – orvosok üzemeltetik, akik az állami egészségügyben is dolgoznak. Például a nőgyógyászati, sebészeti megbeszélés a “lakásrendelőben” zajlik, de a szülés vagy a műtét az állami kórházban. Majd a kontrollvizsgálat ismét a magánrendelőben, de ha szövődmény lép fel, irány az állami szolgáltató. Ez érthető, hiszen az orvostudomány, az orvostechnikai eszközök robbanásszerű fejlődése miatt ma már nem működik az egy orvos–egy beteg modell, a gyógyítás csapatmunka, bonyolult, rendkívül drága technikai háttérrel. Az viszont nem elfogadható, hogy nincs számla, a legtöbb esetben nincs írott lelet, így nincs reklamáció, nincs garancia sem.
Elfogadhatatlan, hogy ez a betegbiztonságot veszélyeztető, az adózást, a szakmai ellenőrzést kikerülő egészségügyi tevékenység zavartalanul működhet. Természetesen szükség van a magánellátásra, de meg kell teremteni a két rendszer egymást kiegészítő, egymásra épülő, átlátható, jogtiszta, minőségbiztosított, egységes szakmai elveken alapuló, biztonságos betegellátást garantáló, szigorúan ellenőrzött együttélését.
Ma Magyarországon a legnagyobb veszély az, hogy kettészakad az egészségügy, lesz egy folyamatosan romló közellátás, „ szegényellátás”, és egy „ fizetős”, jó ellátás a gazdagoknak. Vannak technikák ennek áthidalására, amelyekkel a kevésbé tehetősek is hozzáférhetnek a magán-ellátáshoz, de sajnos ebbe az irányba semmilyen lépést nem tett a kormányzat.

Lénárd Rita belgyógyász, az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook csoport tagjának írását a Heinrich Böll Alapítvány angol nyelven közli.

hirdetés

Könyveink